Liefde voor een 'tiny house'

23 mei 2016  /  RUIMTEVOLK

Dit artikel komt uit het RUIMTEVOLK archief (2007-2017)

Wonen in een klein en compact huisje; een ’tiny house’. In de VS vormen degenen die ruimte en bezit achter zich laten voor een (hypotheek)vrij leven een heuse beweging, die langzaam overwaait naar Nederland. Met de lancering van een speciale datingsite voor liefhebbers van een ’tiny house’ komen er vragen op over de ruimtelijke en maatschappelijke uitwerkingen van deze levensstijl.

Het wonen op op een miniem oppervlakte heeft onvermijdelijk gevolgen. Op macroniveau, omdat dit voortvloeisel van het toegenomen aandeel eenpersoonshuishoudens andere vragen stelt aan gemeenten, bouwers en ontwikkelaars. Maar ook op microniveau, wat verandert er aan het uitgavenpatroon van singles die dankzij hun tinyhouse geen hoge woonlasten meer hebben en hoe verandert deze bewuste vorm van klein wonen het aloude patroon van trouwen en samenwonen, kinderen krijgen en de treden op de ladder van de wooncarrière?

De meeste tiny houses zijn bedoeld voor een persoon en daar ook helemaal op ingericht. Samenwonen is wellicht mogelijk, maar om nou de hele tijd voor elkaar aan de kant te gaan als de ander van de tafel naar de bank wil of om tijdens het koken om de beurt in de keuken te kunnen staan. Niet ideaal. Maar gelukkig is er de trend van de filterbubbel. Media komen tot ons op basis van gedrag en eerdere voorkeuren, reclame is dankzij big data steeds gerichter op onze levensstijlen en idealen, stadsplanning geschiedt volgens de leefstijlenbenadering en met tinder en andere locatiegerichte datingapps kun je instellen dat je je grote liefde het liefst op minder dan vijf kilometer afstand wilt vinden.

 

 

en wil de ander ook hypotheekvrij leven en daar bezit en ruimte voor opgeven? Een terechte vraag die blijkbaar zijn weerklank vindt, want in de VS is er nu een datingsite speciaal voor liefhebbers van tiny housing.

Minder spullen, meer vrijheid, kleinere voetafdruk; volgens liefhebbers van tiny houses verrijkt het inruilen van een doorzonwoning met hypotheek voor een tiny house het leven. In de VS is het een hype. Misschien wel de tegenbeweging van de American Dream en het daar ge wonen in een uitgestrekt energieverstokend huis in suburbia. Na het televisieprogramma Tiny Housing Nation, waarin tiny houses en hun bewoners worden geportretteerd, is het nu tijd voor Tiny Housing Dating. Een datingprogramma voor tingsite voor liefhebbers van tiny housing. Want ja, een klein huisje kan zo zn beperkingen hebben op het datingvlak. De huisjes zijn vaak specifiek gebouwd voor een persoon en daar helemaal op afgestemd. In een nieuwe reality show in de VS worden de perikelen die hierbij komen kijken getoond.  Ook bestaat er een gelijknamige website; een datingsite voor mensen die op zoek zijn naar iemand die hun passie voor klein wonen deelt.

In een tijd waarin we vanuit onze filterbubbels veelal informatie tot ons krijgen op basis van voorkeuren en interesses en woningen op basis van leefstijlen in de markt worden gezet, is het niet verwonderlijk dat er bewegingen ontstaan om ook op relationeel vlak mensen te matchen op basis van gelijkgestemdheid. Relaties tussen gelijkgestemden blijken langer te duren en internet kan daarbij helpen. Een gat in de markt?

Scepsis of dit een trend wordt

Waarom zoveel geld betalen voor ruimtes waar je amper gebruik van maakt. Er is onder alleenstaanden steeds meer interesse in tiny houses. Het liefst zonder hypotheek wonen met alles wat je nodig hebt binnen handbereik?

 
Ook interessant:

Werklandschappen als speeltuin van de toekomst

Ana Luisa Moura

Terloopse contacten voor een veerkrachtige stad

Flip Krabbendam en Henriëtta Joosten

Een fundament voor het verhaal van morgen

Jeroen Niemans