'Verbind experts en lokale partijen met ontwerpend onderzoek'

17 mei 2016  /  RUIMTEVOLK

Dit artikel komt uit het RUIMTEVOLK archief (2007-2017)

De Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR) 2016 agendeert de juiste thema’s, maar zet het middel van ontwerpend onderzoek nog te weinig in om verbindingen te organiseren tussen experts en lokale partijen. Frans Soeterbroek betoogt op zijn blog – in reactie op het Next Steps moderator statement van Sjors de Vries en een bezoek aan de IABR – dat de IABR in plaats van een ‘veilige ruimte voor gevaarlijke ideeën’ de IABR juist meer ‘gevaarlijke ruimte voor veilige ideeën’ moet zijn.

Volgens Soeterbroek ligt met name in de ‘besloten’ ontwerpateliers van de IABR “de vrijblijvendheid op de loer”. In deze ontwerpende onderzoeken over bijvoorbeeld de Gezonde Stad Utrecht vindt er te weinig daadwerkelijke verandering en interactie met de stad plaats, aldus Soeterbroek. “Dan worden ontwerpateliers door overheid en bedrijven gebruikt als imago-instrument (‘kijk ons werken aan vernieuwing’) terwijl alles bij het oude blijft”.

In plaats van een ‘veilige ruimte voor gevaarlijke ideeën’ zou de IABR veel meer een ‘gevaarlijke ruimte voor veilige ideeën’ moeten worden. Actieonderzoek en transitiearena’s zijn belangrijke aanvulling op het ontwerpend onderzoek van de IABR. Hierin moet de bestaande kennis en kracht van de stad benut worden. ‘De rol van ontwerpers zal daarin ongetwijfeld bescheidener zijn’, meent Soeterbroek.

De IABR is nog te bezoeken tot en met 10 juli. RUIMTEVOLK organiseert nog vier keer de NEXT Steps op de IABR, interactieve talkshows waarin de implicaties van de NEXT Economy verkend worden.

Foto boven: maquette onderzoeksproject FLEX TEST ROC, te zien op IABR2016, door marco.broekman en Dingeman Deijs Architects.

 
Ook interessant:

Nieuw Zicht op Leiden

Daphne Koenders

Terloopse contacten voor een veerkrachtige stad

Flip Krabbendam en Henriëtta Joosten

Stel de energieopgave centraal in omgevingsbeleid

Jeroen Niemans