Falen gevarieerde woningmarkt te wijten aan gemeenten

10 februari 2016  /  RUIMTEVOLK

Dit artikel komt uit het RUIMTEVOLK archief (2007-2017)

De hoofdredactie van Het Financieele Dagblad (FD) hekelt in een redactioneel commentaar de opstelling van veel gemeenten ten aanzien van de vrijehuursector. Gemeenten zijn te verwijten dat er weinig woningen met huur tussen de €700 en €1.000 worden gebouwd – komende vijf jaar 75.000 tegenover 331.000 koopwoningen – en dus dat het realiseren van een gevarieerde woningmarkt faalt.

Hoewel marktpartijen klaarstaan om grote bedragen in dit soort huurwoningen te investeren, verkopen gemeenten hun grond liever aan ontwikkelaars van koopwoningen aangezien dit meestal meer rendement oplevert.

De FD-redactie maakt in een heldere bewoording haar ongenoegen duidelijk:

“De oorzaak van dit gedrag ligt in de grondspeculatie met geleend geld. Gemeenten hebben het afgelopen decennium veel grond gekocht in de hoop bij verkoop hoge winsten te boeken. Door de crisis hebben ze juist miljarden verloren. Het ontwikkelen van zo veel mogelijk koopwoningen moet helpen die verliezen te stelpen. Het beleid van gemeenten toont aan dat beleggen in grond en het dienen van het algemeen belang niet samengaan.”

En:

“Gemeenten die uitsluitend kiezen voor koopwoningen stellen zich op als marktpartij en verwaarlozen hun maatschappelijke rol.”

Momenteel worden prestatieafspraken gemaakt waarin de nieuwe woningwet voorziet. Gemeenten maken daarin afspraken met woningcorporaties en marktpartijen over het aantal te bouwen koopwoningen, socialehuurwoningen en vrijesectorwoningen. Nu dus is er voor gemeenten de mogelijkheid om hun maatschappelijke taak van verantwoordelijkheid voor een gevarieerde woningmarkt in te vullen. Als tegen de zomer blijkt dat hier geen sprake van is, dan roept de FD-redactie minister Blok op tot actie. We wachten al op de kamervragen.

WoningmarktOok interessant:

De ambitieuze wijk van morgen

Chris ten Dam, Gerjan Streng, Maarten Hajer, Peter Pelzer en Thijs van Spaandonk

Werken aan de productieve stad

Kris Oosting

Terloopse contacten voor een veerkrachtige stad

Flip Krabbendam en Henriëtta Joosten