Hoe Zeeuwen met krimp kampen

28 september 2015  /  RUIMTEVOLK

Dit artikel komt uit het RUIMTEVOLK archief (2007-2017)

In vier afleveringen komen verschillende gevolgen van de bevolkingsdaling in Schouwen-Duiveland en Zeeuws-Vlaanderen aan bod. De situaties die beschreven worden zullen ook voor inwoners van andere krimpregio’s herkenbaar zijn. De scholen, die soms nog maar twee leerlingen per klas hebben. De strijd om hoger opgeleiden te behouden en aan te trekken. De ouderen die alleen achterblijven omdat hun kinderen naar de Randstad vertrokken zijn. De afleveringen zijn stuk voor stuk treffende portretten van Zeeuwen die te maken hebben met krimp.

In de laatste aflevering wordt de ‘godfather van de krimp’, de Limburgse onderzoeker Wim Derks geïnterviewd. Hij was in 1996 de eerste in Nederland die waarschuwde voor de gevolgen van krimp, maar beleidsmakers wilden zijn boodschap niet horen. Pas tien jaar later, in 2006, werd hij serieus genomen. Hij stelt dat de focus van de ruimtelijke planning in Nederland te lang op groei heeft gelegen, waardoor de gevolgen van krimp nu extra pijnlijk duidelijk worden. Zo ligt de begraafplaats van Sas van Gent een eind buiten het dorp, omdat de planners groei wilden faciliteren. Nu is krimp de realiteit.

De serie geeft een goed beeld van wat er zoal speelt in krimpgemeenten. Ook wordt duidelijk dat dit pas het begin is. Onderzoeker Dick van der Wouw van het Planbureau Zeeland berekende dat de krimp van de bevolking tot 2040 zal doorgaan. Nu telt Zeeland 380.000 inwoners, dan 20.000 minder.

Foto boven: De kade van Sluis, Zeeuws Vlaanderen. (Jean-Pol Grandmont / CC BY-SA 3.0 NL)

KrimpZeelandOok interessant:

Ruimte voor de toekomst van werk

Freek Liebrand

Column: Tegenstellingen - de blinde vlek van het ruimtelijk beleid

Hans Peter Benschop

Terloopse contacten voor een veerkrachtige stad

Flip Krabbendam en Henriëtta Joosten