Eerste stappen richting Living Lab voor de energietransitie

14 september 2015  /  RUIMTEVOLK

Dit artikel komt uit het RUIMTEVOLK archief (2007-2017)

Afgelopen vrijdag werden de winnaars van de Eo Wijers-prijsvraag bekendgemaakt. Zij hadden volgens de jury de beste ideeën om de stedendriehoek Apeldoorn-Deventer-Zutphen in 2030 energieneutraal te maken. De winnaars werken hun ideeën de komende drie maanden samen verder uit.

Het uiteindelijke resultaat zal een combinatie zijn van een smart energy grid op regionaal niveau, het stimuleren van bedrijfsclusters die circulair opereren en een revolverend ontwikkelingsfonds. Ook is er aandacht voor de regionale organisatie en de koppeling van de ideeën aan reeds bestaande initiatieven in de regio.

Doel is om van de Stedendriehoek een Living Lab voor de energietransitie te maken. Sebastiaan van ’t Erve (burgemeester Lochem en vaandeldrager van de prijsvraag): “De bouwstenen die de prijswinnaars hebben aangeleverd verbinden we met onze lokale initiatieven om zo een flinke stap naar energieneutraliteit te zetten. […] Daarmee kan onze regio model staan voor andere delen van Nederland.”

Foto boven: Zonnepanelen Radijsstraat (Door: Wijkvereniging Tuinwijk/CC BY-SA 2.0)

EnergietransitieJaar van de RuimteNederland KringlooplandOok interessant:

Verdichting vraagt om verrijkende participatie

Karin de Nijs, Marie Morel, Sandra Bos en Stan Majoor

Sociaaleconomisch beleid: wat kunnen provincies en gemeenten doen?

Maarten Allers

Een fundament voor het verhaal van morgen

Jeroen Niemans