Stadmaker van de week: Google?

19 juni 2015  /  RUIMTEVOLK

Dit artikel komt uit het RUIMTEVOLK archief (2007-2017)

Deze week maakte Google’s CEO Larry Page met veel bombarie bekend dat ze een bedrijf hebben opgericht om met nieuwe technologieën het leven in steden te verbeteren: Sidewalk Labs. Deze urban innovation company zal technologie ontwikkelen om vervuiling tegen te gaan, energieverbruik te verminderen, verkeer te stroomlijnen en de kosten van levensonderhoud in steden te verminderen.

Dan Doctoroff, voormalig loco-burgemeester van New York en directeur van Sidewalk Labs, zegt in een interview met The New York Times dat het bedrijf van plan is te werken in de ruimte tussen civic hackers en traditionele grote technologiebedrijven. Terwijl grote technologiebedrijven een top-down benadering hebben en vooral op zoek zijn om een positie voor zichzelf te verwerven in de infrastructuur van steden, zal Sidewalk Labs er volgens Doctoroff naar streven technologieplatforms te ontwikkelen waar mensen op kunnen ‘inpluggen’ voor zaken als het managen van energieverbruik of het aanpassen van dagelijkse reispatronen.

Dat klinkt alsof Google maker van open platforms voor de stad hoopt te zijn. Iets waar pleitbezorgers voor een democratische en sociale smart city zich hard voor maken. We vroegen een van hen, Marleen Stikker, hoe zij aankijkt tegen de ambities van Google. Hoe wenselijk zijn die voor de samenleving?

Marleen Stikker: “In de strijd om de stad is naast Cisco en IBM nu een andere technologiegigant de arena binnengetreden. Google nestelt zich in alle processen van ons leven. Ze hebben een gigantische hoeveelheid data en hebben een positie in onze broekzak (Android) en ons huis (Nest). Door nu een positie in te nemen op het terrein van de software voor de stad breiden ze hun machtspositie verder uit. Ze nemen in zekere zin het besturingssysteem van de stad over. Als Google dezelfde strategie kiest als bij hun zoekmachine kunnen we er vanuit gaan dat het technologieplatform niet open is. Het economische model van Google is gebaseerd op de exploitatie van de massa. Ik zou dat model niet graag in de stad implementeren.”

Foto boven: Typical Times Square door Stewart Butterfield (Flickr/ CC BY 2.0)

GoogleJaar van de RuimteSidewalk LabsSmart CityOok interessant:

Terloopse contacten voor een veerkrachtige stad

Flip Krabbendam en Henriëtta Joosten

De stad heeft altijd vernieuwing nodig

Anita Blom

Gevangen in de digitale laag

Gerald Hopster