Start-up hubs van de toekomst

18 maart 2015  /  RUIMTEVOLK

Dit artikel komt uit het RUIMTEVOLK archief (2007-2017)

Niet Silicon Valley, maar Dubai, Istanbul, Tallinn, Santiago en Shenzen zijn volgens Inc.com dé steden waar kansen liggen voor nieuwe bedrijven. Deze steden zijn aantrekkelijk voor start-ups omdat ze een regionaal knooppunt zijn, er expertise en technologie aanwezig is en toegang bieden tot nieuwe markten en goede werknemers. Ook de aanwezigheid van potentiële partners maakt dat bedrijven zich daar graag vestigen.

Opvallend is dat ook een relatief kleine stad als Tallinn, slechts half zo groot als Amsterdam, in dit rijtje staat. Dat deze stad zo in het oog springt als aantrekkelijke vestigingsplaats voor bedrijven onderschrijft een van de scenario’s van The Netherlands 2040 (de toekomstverkenning voor de Nederlandse economie van het CPB), namelijk het scenario van de ‘Talent Town’; relatief kleine maar innovatieve steden met gespecialiseerde werknemers spelen een rol in de mondiale economie.

De constatering van Inc. lijkt kansen te bieden voor Nederlandse stedelijke regio’s, maar vooralsnog worden er geen Nederlandse steden genoemd. Wellicht dat de potentiële Talent Town Eindhoven daar verandering in kan brengen?

Lees op pagina 134 van de toekomstverkenning van de CPB over de Talent TownsToekomstverkenning CPB 2040

Foto: Futuredeluxe (Inc.com / CC BY-SA 2.0)

Jaar van de RuimteNederland ProductielandStart upTalent TownOok interessant:

Ruimte voor de toekomst van werk

Freek Liebrand

De verborgen verhalen van Rotterdam

Teun van den Ende

Radicale maar realistische ideeën voor een nieuw platteland

Anne Seghers