De supergroene stad van de toekomst

12 maart 2015  /  RUIMTEVOLK

Dit artikel komt uit het RUIMTEVOLK archief (2007-2017)

De expositie toont de verbeelding vanaf het begin van de 20e eeuw en is onderdeel van een onderzoek naar onze voorstelling van de stad van de toekomst. Ook werd onderzocht wat dat  betekent voor de daadwerkelijke ontwerpopgave voor de stad van de toekomst.

In het onderzoek werden 1.000 voorbeelden meegenomen van voorstellingen van toekomstige steden. Uiteindelijk zijn er honderd projecten gekozen die de trends in architectonisch denken weerspiegelen.

Onder de gekozen ideeën bevinden zich onder andere voorstellingen van steden met vliegende auto’s en een voorstelling van een ‘post-disaster’-stad met vliegende gebouwen.

Opmerkelijk is dat de beeldvorming van de ecologische stad de afgelopen tien jaar domineerde in de visie van architecten (zie pag 126 van het rapport). Denk hierbij aan ontwerpen waarin alle daken in de stad samen een groot natuurgebied vormen en verwoestijnde steden met een ondergrondse groene infrastructuur.

Het onderzoek is onderdeel van het ‘Future Cities Project’ van de ‘Governement Office of Science‘, een organisatie die het Britse beleid ondersteunt met onderzoek en advies. De expositie is tot 31 maart te zien bij het Royal Institute of Britisch Architects in Londen.

Foto: Het project Cloud Skippers (2009) van Studio Lindfors. Helium ballonnen nemen communities mee met de luchtstroom. (Cloud Architecture/RIBA Press Office)

Circulaire stadtoekomst



Ook interessant:

Publieke welvaart

Simon Franke en Wouter Veldhuis

Radicale maar realistische ideeën voor een nieuw platteland

Anne Seghers

De ambitieuze wijk van morgen

Chris ten Dam, Gerjan Streng, Maarten Hajer, Peter Pelzer en Thijs van Spaandonk