Twitterkaart toont verschil tussen local en toerist

10 maart 2015  /  RUIMTEVOLK

Dit artikel komt uit het RUIMTEVOLK archief (2007-2017)

Datakunstenaar Eric Fischer maakt geweldige kaarten van onze bewegingen in de stad door social media trails te volgen. Recent kwam de map Locals & Tourists uit; een interactieve kaart die de tweets van lokale bewoners van een stad tegenover die van toeristen zet. Citylab schreef een artikel over deze interessante kaart.

Aan de hand van Gnip’s archief van geotagged tweets van september 2011 tot mei 2013 maakte Fischer een kaart waarbij locals (in dezelfde regio voor een maand) een blauwe stip en bezoekers(korter dan een maand en elders een local) een rode stip krijgen. Te zien valt hoe het centrum van Amsterdam en de Keukenhof voornamelijk rood zijn, maar Dordrecht bijna in het geheel blauw. De punten van de tweets op de kaart tonen herkenbare stadsgeografieën, maar buurten, provincies en landsgrenzen zijn niet te zien. Benieuwd hoe de patronen in jouw stad lopen? Zoom in op de interactieve kaart.

Foto: Erik Fischer’s interactieve kaart ahv GNIP ’s archief (Citylab, CC BY-SA 2.0)

KaartToeristenOok interessant:

Terloopse contacten voor een veerkrachtige stad

Flip Krabbendam en Henriëtta Joosten

Schipperen tussen grote opgaven en lokale oplossingen

Jeroen Niemans

De ontluikende kracht van middelgroot

Anne Seghers