Almere pioniert in betaalbaar wonen

09 maart 2015  /  RUIMTEVOLK

Dit artikel komt uit het RUIMTEVOLK archief (2007-2017)

De betaalbaarheid van het wonen is voor veel huishoudens een groot en groeiend probleem. Net als in de rest van Nederland worden dergelijke woningen in Almere nauwelijks gebouwd terwijl er een dringende behoefte aan is. Daarom schrijft de gemeente Almere een prijsvraag voor ‘Goedhuurwoningen‘ uit om partijen te vinden die woningen kunnen realiseren met woonlasten (het liefst inclusief energiekosten) onder de 550 euro. Deze woningen zijn volgens wethouder Henk Mulder hard nodig: “Je kunt zeggen dat huren voor een grote groep huishoudens simpelweg te duur is geworden. De bouw en exploitatie van echt betaalbare huurwoningen vraagt om onorthodoxe oplossingen en creativiteit van financiers, verhuurders, bouwers, bewoners én overheden.”

De gemeente wil een nieuwe kwaliteitsstandaard neerzetten op de sociale woningmarkt en heeft de hoop gevestigd op een nieuwe generatie bouwers en ontwerpers. Daarnaast werkt ze samen met het nieuwe Woningbouwatelier. Het Woningbouwatelier is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Almere, het ministerie van BZK en het Rijksvastgoedbedrijf met als doel om op verschillende manieren ruimte te creëren en kennis te organiseren voor innovatieve ideeën en experimenten op de woningmarkt.

Voor de plannen die uiteindelijk geselecteerd worden stelt Almere vier locaties voor in totaal zo’n 200 woningen met een aantrekkelijke grondprijs ter beschikking. Wil je meer weten lees dan hier het uitvraagdocument.

Foto: Woningbouw (Woningbouwatelier/ CC BY-SA-2.5)

AlmereSociale HuurOok interessant:

De stad heeft altijd vernieuwing nodig

Anita Blom

Verdichting vraagt om verrijkende participatie

Karin de Nijs, Marie Morel, Sandra Bos en Stan Majoor

De ontluikende kracht van middelgroot

Anne Seghers