Europa in beweging

24 februari 2015  /  RUIMTEVOLK

Dit artikel komt uit het RUIMTEVOLK archief (2007-2017)

Als het gaat over demografische verschuivingen in Europa is vergrijzing vaak een belangrijk thema. Dat er ook andere thema’s spelen, toont Citylab met vier kaarten die verschillende recente demografische ontwikkelingen laten zien.

Een van de kaarten toont de verschuiving van de groei van het GDP (Gross Domestic Product) naar het oosten. Tussen 2003 en 2013 was de groei van het GDP van Litouwen, Moldavië en Albanië het snelst. Ook zijn het niet meer de grootste steden die het meest groeien. Juist de kleinere steden trokken in verhouding veel nieuwe bewoners. Utrecht is een voorbeeld van zo’n stad. Andere belangrijke ontwikkelingen op het continent zijn jeugdwerkloosheid in het zuiden en migratie naar het noordwesten.

Het artikel is gebaseerd op een recent uitgekomen rapport van Bloomberg Philanthropies and LSE Cities. Dit rapport is eigenlijk een analyse van ingediende ideeën voor de Mayors Challenge, een competitie voor innovatieve ideeën over de stad, maar Citylab gebruikte de data ervan voor dit ‘snapshot’ van een continent in beweging.

Foto: Samuel Rönnqvist (Flickr/ CC BY-NC-SA 2.0)

Agenda StadDemografieEuropaRegio'sOok interessant:

Ruimte voor de toekomst van werk

Freek Liebrand

Werklandschappen als speeltuin van de toekomst

Ana Luisa Moura

Het platteland verandert sneller dan de stad

Anne Seghers