De kwetsbare ecologie van de 'stadstraat'

12 februari 2015  /  RUIMTEVOLK

Dit artikel komt uit het RUIMTEVOLK archief (2007-2017)

In zijn artikel ‘De Nieuwe Binnenweg is de oude niet meer’ schrijft Wouter Veldhuis op Archined over de gevolgen van gentrification voor een klassieke ‘stadstraat’ als de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam. De straat die vanaf het centrum helemaal naar Delfshaven loopt, stond jarenlang slecht bekend en er was een hoge concentratie bel- en sekswinkels. Inmiddels heeft de straat door gentrification een ‘urban identity’ die vooral hipsters aantrekt. Daarnaast is er ook redelijk wat leegstand.

Veldhuis vraagt zich af of de balans niet te ver is doorgeslagen. Of er met de opknapbeurt van de Nieuwe Binnenweg wel genoeg rekening is gehouden met de verschillende groepen die de straat als winkelstraat gebruiken. De meeste bewoners maken geen deel uit van de clientèle van de nieuwe zaken. Zijn angst dat mensen nu nog meer dan voorheen langs elkaar heen leven, nu de straat hen niet meer verbindt.

Tegelijkertijd is er ook hoop voor de retail op de Nieuwe Binnenweg. Veldhuis ziet kansen voor hybride ondernemingen die groei in werkgelegenheid genereren en de leegstand tegengaan. Deze hybride ondernemingen hebben een winkel aan de voorkant en een kantoor aan de achterkant. Op de Nieuwe Binnenweg is WattNou hier een goed voorbeeld van. Op deze manier kan de ‘stadstraat’ volgens Veldhuis goed blijven functioneren.

Bron: Archined

Foto: Winkel op de Nieuwe Binnenweg (Rotterdam Image Bank/ Enith)

Agenda StadGentrificationRotterdam



Ook interessant:

Schipperen tussen grote opgaven en lokale oplossingen

Jeroen Niemans

Radicale maar realistische ideeën voor een nieuw platteland

Anne Seghers

Een ruimte van verschil

Hans Teerds