De winkel als plek voor activiteiten en ontmoeting

11 februari 2015  /  RUIMTEVOLK

Dit artikel komt uit het RUIMTEVOLK archief (2007-2017)

Een lesje yoga, een uurtje werken of een lekkere bak koffie drinken. Dit zijn niet bepaald de eerste dingen die we associëren met winkelen. Maar waar de fysieke winkel overal ter wereld terugloopt onder de druk van het internetwinkelen, moeten winkeliers iets nieuws verzinnen om hun klanten te binden. In Chicago groeit het retailaanbod door een nieuwe generatie winkels die zich richt op de beleving van de consument.

Bij een luxe kledingzaak kunnen klanten gratis yogalessen volgen in een speciaal ingerichte hoek van de winkel. Verderop zit een verzekeraar die gratis werkruimte aanbiedt. Ook is er een koffiebar en worden er gratis seminars over bussinessgroei en risico’s gegeven. Dit moet potentiële klanten aan de verzekeraar binden.

De verdwijning van buurthuizen en welzijnswerk heeft een gat achtergelaten waar deze winkeliers in Chicago handig op inspelen met de programmering van activiteiten en het bieden van een ontmoetingsplek. Inmiddels heeft een aantal echt een plek in de ‘community’ verworven.

Is dit ook de toekomst van de Nederlandse retail? Dat mensen winkels gaan zien als een plek waar ze hun honden, kinderen en laptops mee naar toe nemen om een beetje rond te hangen? De dreigende faillissementen van eens beeldbepalende ketens in het Nederlandse retaillandschap geven aan dat verandering noodzakelijk is.

Het artikel ‘Please don’t call them stores: modern retailers aim to be hangouts’ uit Crain’s Chicago Business geeft een interessante inkijk in het nieuwe ‘belevingswinkelen’.

Bron: Crain’s Chicago

Foto: Applestore Przemek Siemion (Flickr/ CC BY-SA 2.0)

chicagostedelijke economieWinkelstraten



Ook interessant:

Verdichting vraagt om verrijkende participatie

Karin de Nijs, Marie Morel, Sandra Bos en Stan Majoor

'NL Magazine gaat voor de sprong voorwaarts'

Redactie NL Magazine

Maak bedrijventerreinen klaar voor de (circulaire) toekomst

Cees-Jan Pen