Apps voor minder stress en de mooiste route

10 februari 2015  /  RUIMTEVOLK

Dit artikel komt uit het RUIMTEVOLK archief (2007-2017)

Zo is op de MindRider map te zien welke fietsroutes in New York de minste stress opleveren. Data verzameld door fietshelmen met ingebouwde EEG-scanners kunnen toeristen bijvoorbeeld helpen zich veiliger per fiets door de stad te bewegen. Maar de MindRider map laat ook zien welke fietspaden door drukte juist stress opleveren. Dat kan lokale overheden helpen met het optimaliseren van fietsroutes in de stad.

In een tiental steden werk Urbanopticon aan het creëren van een Happy Map. Aan de hand van een spel wordt data verzameld over hoe bewoners hun stad ervaren door hen plekken in de stad te laten raden en beoordelen. De gegevens worden verwerkt in een kaart, die gebruikers vervolgens de mooiste route van A naar B toont. Het achterliggende idee is dat er een verband bestaat tussen de herkenbaarheid van plekken in de stad en geluk. De Happy Map identificeert ook de plekken in de stad die niet door haar bewoners worden herkend. Daar kunnen stadsplanners vervolgens weer op inspelen om de stad een prettigere plek te maken.

Lees hier het hele artikel over de MindRider map op de website van Wired.

Deze video laat zien hoe de Happy Map werkt.

Foto: MindRider, EEG Bicycle Helmet (Flickr / CC BY-SA 2.0)

FietsenNew YorkVerenigde StatenOok interessant:

Column: Tegenstellingen - de blinde vlek van het ruimtelijk beleid

Hans Peter Benschop

Verdichting vraagt om verrijkende participatie

Karin de Nijs, Marie Morel, Sandra Bos en Stan Majoor

Radicale maar realistische ideeën voor een nieuw platteland

Anne Seghers