Gluren bij de buren, werken aan de deeleconomie in de UK

02 december 2014  /  RUIMTEVOLK

Dit artikel komt uit het RUIMTEVOLK archief (2007-2017)

Afgelopen week werd in Engeland een interessant onderzoek gepresenteerd naar hoe de Britse overheid de opkomst van de deeleconomie kan benutten en kan faciliteren: Unlocking the sharing economy: independent review. Amsterdam wordt in dit onderzoek aangehaald als voorbeeld van de ‘Sharing City’, maar volgens ons kunnen we van de aanbevelingen in het onderzoek ook in Nederland nog een hoop leren. Allereerst om de positieve potentie van de deeleconomie te benutten, maar ook om de oplopende spanningen veroorzaakt door disruptive nieuwe businessmodellen van de deeleconomie het hoofd te bieden.

Het rapport zet in op meer duidelijkheid, maar ook meer flexibiliteit ten aanzien van deeleconomie-bedrijven in accommodatie, zoals Airbnb – een onderneming die volgens sommigen, net als Uber, weinig te maken heeft met ‘deeleconomie’. De onderzoeker beroept zich op draagvlak voor deze aanbeveling van Britse organisaties in de hotelbranche. Maar dat de onderzoeker zelf CEO is van een platform voor huizenruil bij vakantie, voedt natuurlijk kritische reacties.

Buiten de kritiek om is het een lezenswaardig rapport, dat het denken over wat de deeleconomie – of de peer-to-peer-economie – kan betekenen voedt.

Kijk voor het rapport met aanbevelingen op de site van het Department for Business, Innovation & Skills van de Britse overheid.

DeeleconomieOok interessant:

'NL Magazine gaat voor de sprong voorwaarts'

Redactie NL Magazine

Een fundament voor het verhaal van morgen

Jeroen Niemans

Werken aan de productieve stad

Kris Oosting