Nederland in 3D, steden in 5D

25 november 2014  /  RUIMTEVOLK

Dit artikel komt uit het RUIMTEVOLK archief (2007-2017)

Het Kadaster presenteerde vorige week de eerste 3D-kaart van Nederland. Daarop is te zien wat er boven én onder de grond te zien is. Het Kadaster heeft de kaart, met een schaal 1:10.000, samen met de TU Delft, de TU Twente en de VU Amsterdam ontwikkeld. Als je op de website kijkt zie je een 2D-kaart, maar het schijnt dat als je met een ‘Oculus Rift virtual realitybril’ kijkt, je meer informatie ziet.

Deze ‘3D-kaart’ van Nederland is een mooie stap naar meer open data, maar er zou nog een slag geslagen kunnen worden in het toegankelijk en leesbaar maken van de data en de kaarten. In de Verenigde Staten is momenteel een bedrijf, mede-opgericht door hoofdontwikkelaar van Google Earth, bezig met het ontwikkelen van een online technologieplatform 5D Smart City: een 3D-model van de stad met informatie die leesbaar is voor burgemeester tot vakprofessional tot bewoner. Het bundelt open data, Internet of Things (IoT), Machine-to-Machine (M2M) en Social Media in een intuïtieve en interactieve 3D-interface.

Het goede nieuws is dat Nederland is aangehaakt bij deze ontwikkeling. Na Barcelona, dat vorige week in 5D werd gepresenteerd, zal ook Amsterdam in 5D verschijnen. En wie weet zullen snel nog vele andere Nederlandse steden volgen.

Jaar van de RuimteOok interessant:

Maak bedrijventerreinen klaar voor de (circulaire) toekomst

Cees-Jan Pen

De stad heeft altijd vernieuwing nodig

Anita Blom

De ambitieuze wijk van morgen

Chris ten Dam, Gerjan Streng, Maarten Hajer, Peter Pelzer en Thijs van Spaandonk