Smartphones and the Uncertain Future of 'Spatial Thinking'

10 september 2014  /  RUIMTEVOLK

Dit artikel komt uit het RUIMTEVOLK archief (2007-2017)

Onze afhankelijkheid van digitale hulpmiddelen bij onze oriëntatie door de stad groeit. Dat heeft een effect op hoe we de stad gebruiken, maar ook op ons zelfvertrouwen, onze zelfstandigheid én ons brein. Een zeer lezenswaardig artikel.

“Like any technology, digital maps are changing our brains as well as our behavior. Traditionally, people get around their houses, neighborhoods and cities with the help of an internal “cognitive map.” But that system isn’t much of a map at all. It’s more like a personal library filled with discrete bits of knowledge, landmarks (a bus stop, a church, a friend’s house), and routes. When faced with a new wayfinding task, the brain assembles a plan from those elements. It’s hard work, and its exact mechanism remains a subject of dispute among neuroscientists.”

Lees meer

 
Ook interessant:

Column: Tegenstellingen - de blinde vlek van het ruimtelijk beleid

Hans Peter Benschop

NOVI: Een hoopvol perspectief?

Peter Paul Witsen

De ambitieuze wijk van morgen

Chris ten Dam, Gerjan Streng, Maarten Hajer, Peter Pelzer en Thijs van Spaandonk