Dolende regio’s op de Provada

05 juni 2014  /  Pieter Maessen

Dit artikel komt uit het RUIMTEVOLK archief (2007-2017)

Al jarenlang zag ik mensen in mijn omgeving naar de Provada gaan, de jaarlijkse vastgoedbeurs van projectontwikkelaars, financiers, aannemers en mensen die zich graag opdrachtgever voelen. Voor 104 euro mocht ook ik dit jaar de heilige hallen van het Grote Geld betreden en me onophoudelijk laten voorzien van luxe koffie, sapjes, bubbels, bier en bitterballen.

Je treft daar aan wat je verwacht: overwegend vlotte en gesettelde mannen in blauwe pakken (antraciet is uit) en bruine schoenen, van wie de helft de opdracht heeft een stand te bemannen en de andere helft erheen is gestuurd met de opdracht: ga er maar eens kijken, want de concurrentie is er ook.

Tussen die commerciële jongens vielen de stands van overheden op als exotische vogels in een dennenbosje. Het was duidelijk dat ze zich een beetje ongemakkelijk voelden, wat kwamen ze eigenlijk doen? De gemeente Leiden had nog een duidelijk verhaal met een reeks projecten waar ze ontwikkelaars voor zoeken. Maar het ‘Logistiek Expertise Centrum Regio Nijmegen’ voelde er zich volgens mij niet erg op zijn gemak. Hun verhaal was uitwisselbaar met dat van West-Brabant en Noord-Limburg.

De gemeenten Rotterdam en Den Haag proberen samen een metropoolregio uit de grond te stampen en waren erin geslaagd naast elkaar te gaan staan, maar daarmee hield de samenwerking op. Er was niet het begin van een gezamenlijke boodschap. Ik zag een vertrekkende en een nieuwe wethouder rondscharrelen. Den Haag wil zich profileren als stad van vrede en recht met een eigen The Hague Security Delta van veiligheidsbedrijven en -instellingen. Maar waarom organiseren ze dan op de Provada dan een modeshow met meisjes in korte rokjes? Een raadsel.

Leeuwarden deed iets met de watercampus, Heerenveen was er, Emmen, Nieuwegein, de regio Utrecht, Food Valley, Zwolle… De website van de Provada geeft een prachtig overzicht van nietszeggende video’s met uitwisselbare boodschappen van wethouders en gemeentelijke hoofden Marketing die uitleggen waarom het echt de moeite waard om daar voor tienduizenden euro’s een stand in te richten. Ik geloof er niets van dat daar nieuwe contacten worden gelegd, alleen al omdat geen enkele commerciële jongen of meisje op zo’n plek zijn informatie gaat halen over wat een gemeente van plan zou zijn.

Het meest overtuigend aanwezig was Amsterdam Metropolitan Area. Ze hadden een grote stand waar je kon zien dat er geïnvesteerd wordt in de Zuidas en op andere plekken in de stad. (Bekijk hier een state of the art-video over gebiedsmarketing.) Toch was ook hun stand eigenlijk een zinloze onderneming, want de Nederlandse projectontwikkelaars weten dat al wat er in de hoofdstad speelt en de buitenlandse investeerders komen niet naar deze oerhollandse beurs.

Het aardigst was een stil hoekje dat was ingericht door het Urban Land Institute, een internationale club waarvoor projectontwikkelaar Rudy Stroink met een paar bevlogen jonge vrouwen leden voor probeert te winnen. Stroink leidde een heel aardig debat met twee experts over het (door hem gewenste) einde van het bestemmingsplan. En passent kondigde hij aan binnenkort een rede te zullen houden over gebiedsontwikkeling in de stijl van Che Guevara: ‘doorzetten en nooit opgeven’. Stroink vroeg me m’n kaartje en beloofde me zijn speech toe tezenden. Wellicht binnenkort een stukje daarover in dit theater.

crisisRegio'sWoningmarkt

Pieter Maessen Adviseur

Over de auteur

Pieter Maessen is gespecialiseerd in beleidscommunicatie over regionale en stedelijke ontwikkelingen. Hij schreef onder meer 'De Poldermetropool. Wat iedereen moet weten over de Randstad.'



Ook interessant:

De ambitieuze wijk van morgen

Chris ten Dam, Gerjan Streng, Maarten Hajer, Peter Pelzer en Thijs van Spaandonk

Een ruimte van verschil

Hans Teerds

Werken aan de productieve stad

Kris Oosting