Kowloon Walled City: stad van georganiseerde chaos

14 april 2014  /  RUIMTEVOLK

Dit artikel komt uit het RUIMTEVOLK archief (2007-2017)

Twintig jaar geleden werd het gesloopt: Kowloon Walled City in Hong Kong. Een ongelukje wordt het ook wel genoemd. Als voormalig fort van de Qing-dinastie was het het enige stukje stad dat niet onder de Britse koloniale heerschappij en regels viel. Het werd het dichtstbevolkte stukje stad op aarde, volledig organisch gegroeid. Architect Aaron Tan documenteerde destijds de ontmanteling van het bouwblok waar 33.000 mensen woonden. In dit artikel vertelt hij over wat hij aantrof en hoe hij gefascineerd raakte door het vernuft waarmee bewoners ervoor zorgden dat alles in het chaotisch gegroeide complex toch werkte. Hij zag in dat mensen intelligenter konden zijn dan ontwerpers, dat zij oplossingen konden bedenken die anders waren dan wat gangbaar was in de academische wereld. Het artikel bevat tevens mooie beelden, gemaakt door Greg Girard.

Hong KongOok interessant:

Stel de energieopgave centraal in omgevingsbeleid

Jeroen Niemans

De verborgen verhalen van Rotterdam

Teun van den Ende

Sociaaleconomisch beleid: wat kunnen provincies en gemeenten doen?

Maarten Allers