Een coalitie voor stedelijke synergie

07 maart 2014  /  RUIMTEVOLK

Dit artikel komt uit het RUIMTEVOLK archief (2007-2017)

Stedelijke gemengde omgevingen kunnen ervoor zorgen dat 1+1=3. Ze zijn een motor van synergie. Mensen willen het liefst voorzieningen dichtbij, winkels hebben klanten nodig, openbaar vervoer passagiers en bedrijven toegang tot goede werknemers. Om maar wat te noemen. Toch is de ontwikkeling van dit soort omgevingen moeilijk. Grotere marktpartijen voor gebiedsontwikkeling zetten herontwikkeling van bestaand stedelijk gebied vaak weg als onrendabel. En het is gewoonweg veel makkelijker en winstgevender om eenzijdige woonmilieus in uitbreidingsgebieden te realiseren. Daarnaast is stedelijke ontwikkeling door uitbreiding een langlopende traditie en daarom moeilijk om te doorbreken. Om een tegenkracht te bieden tegen de ingesleten patronen en dit soort marktwerking pleit Robert Steuteville voor nauwere samenwerking tussen de belanghebbenden bij gemixte stedelijke omgevingen: een coalitie voor stedelijke synergie. De spil van deze coalitie zou de stedenbouwer moeten zijn, zij zijn de experts van synergie.
Ook interessant:

Een fundament voor het verhaal van morgen

Jeroen Niemans

De stad heeft altijd vernieuwing nodig

Anita Blom

NOVI: Een hoopvol perspectief?

Peter Paul Witsen