Hoe gemeenten zich laten inpakken door gehaaide bouwbedrijven

20 september 2013  /  RUIMTEVOLK

Dit artikel komt uit het RUIMTEVOLK archief (2007-2017)

Opportunistische bouwbedrijven weten zich dankzij naïviteit van gemeenten voor te sorteren bij het realiseren van prestigieuze projecten zoals sportstadions (de nieuwe Kuip) of luchthaven (Twente), stelt Tsjalle van der Burg op MeJudice. Vergeten wordt dat in dit soort constructies de bedrijven altijd beter af zijn, ook bij faillissement.

Van der Burg in zijn interessante blog: “Dankzij het buitenspel zetten van de concurrentie profiteren de bedrijven van opdrachten met grote winstmarges. De burger kan de scherven opruimen als het prestigieuze project toch niet zo goed loopt als voorgespiegeld. Dit is ethisch en economisch onwenselijk, en mogelijk in strijd met de Europese regels voor eerlijke concurrentie.”
Ook interessant:

Ruimte voor de toekomst van werk

Freek Liebrand

Verdichting vraagt om verrijkende participatie

Karin de Nijs, Marie Morel, Sandra Bos en Stan Majoor

Schipperen tussen grote opgaven en lokale oplossingen

Jeroen Niemans