"Celebrating the shiny new metropolis is premature"

13 augustus 2013  /  RUIMTEVOLK

Dit artikel komt uit het RUIMTEVOLK archief (2007-2017)

In Noord-Amerika wordt op dit moment op verschillende fronten een even interessante als levendige discussie gevoerd over de toekomst van de stad.

Een meerderheid in Amerika ziet de stad als katalysator van slimme en duurzame antwoorden op maatschappelijke opgaven, maar ook als wenkend perspectief voor de huidige onmacht van de federale overheid om oplossingen te vinden voor maatschappelijke problematieken en uitdagingen. Vooraanstaand columnist en auteur Thomas L. Friedman stelde vorige week in de NY Times: “The country looks so much better from the bottom up” en “(…) the great laboratories and engines of our economy are now our cities”.

Steve Bogira van de Chicago Reader zette daar deze week een heel ander beeld van Chicago tegenover. Hij herkent deze revolutie niet en is uiterst bezorgd over de grote sociale en financiële problemen: “Until it becomes reality, celebrating the shiny new metropolis is, to put it mildly, premature. And it’s smug to talk about remade communities—”quality, affordable, and sustainable”—when misery and inequality are still rampant in so many urban areas.”

Via de RUIMTEVOLK kanalen houden we je op gezette tijden op de hoogte van dit actuele en relevante debat, dat ook in Nederland de komende tijd verder zal (moeten) accelereren. Natuurlijk zijn wij altijd benieuwd naar tips en bijdragen aan de discussie ([email protected]).
Ook interessant:

Nieuw Zicht op Leiden

Daphne Koenders

Het platteland verandert sneller dan de stad

Anne Seghers

Springplank voor een betere stad

Anne Seghers