De terugkeer van het masterplan

14 juli 2013  /  RUIMTEVOLK

Dit artikel komt uit het RUIMTEVOLK archief (2007-2017)

In de Architects Newspaper verscheen onlangs een interessant betoog van architectuur criticus John Gendall: ‘Emergent Master Planning‘.  Hij voorziet namelijk de terugkeer van het stedelijke masterplan. Wel een nieuw soort masterplan, waarin een koppeling wordt gelegd tussen kleinschalige ‘bottom-up’-ontwikkelingen en de grote opgaven om de steden duurzamer, schoner en bereikbaarder te maker. “Master planners are finding ways to reconcile Robert Moses and Jane Jacobs.” In Amerika ziet hij dat architecten hierin als vanouds weer de leiding nemen.

 

Bottom-upJane JacobsPlanvormingRobert MosesOok interessant:

Publieke welvaart

Simon Franke en Wouter Veldhuis

Maak bedrijventerreinen klaar voor de (circulaire) toekomst

Cees-Jan Pen

Nieuw perspectief voor Parkstad

Anne Seghers en Kris Oosting