De woonprosumer is niet tegen te houden

04 september 2012  /  Pieter Buisman

Dit artikel komt uit het RUIMTEVOLK archief (2007-2017)

Dertien miljoen euro hebben Amsterdammers tot nu toe verdiend aan de verhuur van kamers en woningen aan toeristen via Airbnb. Tussen de buien door was dat even nieuws in de zomerse komkommertijd. De reacties waren voorspelbaar. Als in een reflex raakte de hotelwereld in rep en roer vanwege vermeende oneerlijke concurrentie en kwamen de woningcorporaties in het geweer vanwege illegale onderhuur. ‘Wij verhuren woningen tegen een lage huurprijs om huren sociaal te houden, en we vinden het onjuist dat mensen daar geld aan verdienen’, aldus Ymere in de Volkskrant.

Natuurlijk willen wij – nette burgers – niet dat mensen een slaatje slaan uit woningen die met veel gemeenschapsgeld zijn gesubsidieerd. Een goedkope huur, een uitkering, huurtoeslag, zorgtoeslag en ondertussen geld verdienen aan de verhuur van een kamertje: dat gaat niet gebeuren. We preken zelfredzaamheid, maar dan wel graag binnen het systeem waarin we onszelf koesteren en opgesloten hebben. De wereld daarbuiten heeft echter zijn eigen dynamiek.

We kunnen er ook anders tegenaan kijken. Stel dat Wonen 4.0 volledig is doorgevoerd. Alle huren zijn dan marktconform. Voor wie dat niet kan betalen is er een inkomensafhankelijke woontoeslag. Ga je meer verdienen, dan neemt de toeslag af. Wat is er dan op tegen om een kamer of hele woning onder te verhuren aan een toerist, een expat of iemand anders die een dak boven z’n hoofd zoekt? De inkomsten geef je netjes op. Je betaalt er belasting over, of krijgt minder toeslag. Maar per saldo houd je er meer aan over. Daar is toch niets mis mee. Scheefwonen – nog zo’n onderwerp dat even de krant haalde – is dan ook opgelost.

We zitten zo gevangen in ons systeem, dat we niet zien dat het van buitenaf langzamerhand wordt ondergraven. We schieten onmiddellijk in de moraliserende repressiestand in plaats van de kansen te pakken: dertien miljoen euro verdiend! Mooi toch als daar ook de bijstandstrekker, AOW-er, WW-er een graantje van mee kan pikken! Misbruik wordt dan kansen pakken. Goed ook voor de eigenwaarde. Airbnb faciliteert de match én de reviews van huurders en verhuurders. Zo wordt kwaliteit en betrouwbaarheid geborgd. Want daar gaat het uiteindelijk toch om.

Geef ruimte aan de ondernemende consument. Een snelle doorvoering van Wonen 4.0 zal  iedereen een prikkel geven om van z’n plek te komen en op Expeditie te gaan naar nieuwe kansen en mogelijkheden. Wie dan nog blijft zitten of vasthouden aan oude conventies staat aan de kant of wordt aan de kant gezet. De woonprosumer is niet tegen te houden, de hervorming van de woningmarkt komt van onderop. Over een paar jaar is Airbnb, tegen alle verdrukking en verontwaardiging in, vast en zeker de woonmakelaar van Ymere. Als Ymere dan nog bestaat.

Pieter Buisman is gastheer van de Expeditie 2012 deelsessie ‘Van woonconsument naar woonprosumer’

Afbeelding boven: www.airbnb.nl

Amsterdamnieuw kapitaalWoningcorporatiesWoningmarktWoonprosumer

Pieter Buisman Adviseur Stedelijke Ontwikkeling

Over de auteur

Pieter Buisman is Adviseur Stedelijke Ontwikkeling bij Pieter Buisman Advies: " Lokaliseren dankzij globaliseren. Het lijkt een paradox, maar dankzij de ontwikkelingen op grote schaal kunnen we schaalvoordelen halen uit verkleinen en geldstromen en rollen omdraaien. In de strategieën die ik hiervoor ontwikkel leg ik verbindingen met andere sectoren als zorg, energie en circulaire economie. Dat doe ik graag samen met anderen om zo het lokale vermogen te ontdekken en te activeren. Ik noem het ‘gebiedsondernemen’, een werkwoord dat aanzet tot rendement. Toekomstmuziek? Ik verlies de realiteit niet uit het oog en 35 jaar ervaring in stedelijke ontwikkeling en vernieuwing stelt me juist in staat om wat nog ver weg lijkt, sneller dichterbij te halen."Ook interessant:

Verdichting vraagt om verrijkende participatie

Karin de Nijs, Marie Morel, Sandra Bos en Stan Majoor

De stad heeft altijd vernieuwing nodig

Anita Blom

'NL Magazine gaat voor de sprong voorwaarts'

Redactie NL Magazine