De nieuwe nieuwbouw

21 februari 2011  /  Venhoop

Dit artikel komt uit het RUIMTEVOLK archief (2007-2017)

Nieuwbouw. Dat is interessant. Scheppend. Creativiteit vragend. Mooi in de etalage. Eurootjes mee te verdienen. Foto-moment…! Heel waar allemaal en helemaal niets mis mee. Maar in het geheel van een tamelijk volgebouwd Nederland stelt die nieuwbouw natuurlijk niet zo veel voor. En wordt ie ook eerder minder dan meer. Vreemd: hoewel het getalsmatig niet zo indrukwekkend is, bepaalt nieuwbouw wel het ruimtelijke debat.

Misschien moesten we daar in 2011 maar eens vanaf. Zou 2011 het jaar kunnen worden van het bestaand bezit? Van, ik doe maar eens een gooi: trots op jaren-30 bezit. Opruimen van jaren 50 – 70 (of kun je daar nog iets mee?). Preventief aanpakken van jaren 80 en nog even onbekommerd genieten van jaren 90 en nieuwer? Zoiets?

Het jaar waarin niet meer dorpen en steden met ‘de mooiste nieuwbouw’ op voorpagina’s staan, maar met het mooiste (desnoods ingrijpend opgepept en aangepast) bestaand bezit. Waarin ‘ruimtelijke ontwikkeling’ met name betekent het ontwikkelen van scenario’s om de kracht van het bestaande te behouden of versterken. Zullen we in 2011 eens alle prijzen voor ontwerp en architectuur op bestaand bezit richten? Immers je bent niet zozeer hetgeen je nieuw maakt maar vooral datgene dat je al allemaal hebt (gemaakt).

Het jaar waarin bestaand bezit aantoont interessant te zijn, scheppende kracht nodig te hebben, creativiteit, er eurootjes mee zijn te verdienen en er een hoge foto-moment-waardigheid is. Het jaar waarin alle RUIMTEVOLKers zien dat bestaand bezit als het ware de nieuwe nieuwbouw wordt; en we tot onze vreugde zien dat we daar veeeeeeeel meer van hebben dan van echte nieuwbouw!

This is the moment…

Foto boven: Moutfabriek Roermond (foto: Bert K)

RenovatieWoningmarkt

Venhoop

Over de auteur

Venhoop loopt rond in onze wereld van het RUIMTEVOLK en bericht daarover op eigen wijze.Ook interessant:

De stad heeft altijd vernieuwing nodig

Anita Blom

Radicale maar realistische ideeën voor een nieuw platteland

Anne Seghers

Gevangen in de digitale laag

Gerald Hopster