De bouw en Nokia

13 december 2010  /  Venhoop

Dit artikel komt uit het RUIMTEVOLK archief (2007-2017)

Het kan snel gaan in de economie. De ene dag is een bedrijf nog top, dan opeens flop. Het Nokia-effect. Nokia, een blozend gezond bedrijf met verbluffende groeicijfers, en opeens… missen ze elke smart-phone-slag en zijn ze op sterven na dood. Analyse: te laat gereageerd op ontwikkelingen in de markt.

Het gevaar de slag te missen ligt niet alleen voor een bedrijf op de loer. Dat kan ook een hele sector gebeuren. Zou het zelfs de bouwsector kunnen overkomen? Oei, dat zou rampzalig zijn. Op de bouw en alles daar direct omheen, drijft onze economie. Dus vooral gezond houden die bouw! Alle hens aan dek.

Sector pas op dat je door het kijken naar die ‘dip’ het zicht op de toekomst verliest.

Nu doemen er wel een paar grote ijsbergen op voor de boeg van onze economische tanker, de bouw. Het devies is dan ook om op tijd te navigeren, want anders… google maar eens op Titanic. De Titanic liep al vast op één ijsberg. Maar voor de boeg van de Bouw-tanker doemen er zelfs vier op.

IJsberg 1, het beleid om fiks uit te breiden, in grote vinex-aantallen, loopt ten einde: de weilanden zijn vol. Dus daar gaat de bouw geen grote aantallen meer maken. IJsberg 2 is de krimp in de markt. De bevolking gaat krimpen, en ook van de veronderstelde groei van huishoudens is niet veel te verwachten. (zie ‘De (on-)waarheid van het groeiende aantal huishoudens’). De derde IJsberg bestaat er uit dat helaas ook de gehoopte groeimarkt van senioren erg tegenvalt. Van die markt wel lang veel verwacht. Maar voor senioren hoeft nauwelijks extra te worden gebouwd, ze verhuizen niet (zie ‘De senioren leeg-stand’). En dan de vierde ijsberg, dat is dat ook de markt van kantoren dramatisch slecht is. Kantoren, die hebben we niet ‘meer dan genoeg’ maar zelfs ‘veel meer dan genoeg’.

Blijft er nog ergens een economisch bevaarbaar stukje over? Is er nog ergens onbelemmerd marktgebied voor de bouw? Herstructureringsopdrachten wellicht? Tja. da’s duur voor opdrachtgevers en hun geld is schaars. Verbouwingen bij particuliere klanten? Zou kunnen, de btw is al verlaagd, maar is dat echt substantiële omzet? En verder? Wat resteert er nog aan kansrijke toekomstige markt voor de bouw. Ik kan het even niet bedenken, het is de categorie ‘nog nader in te vullen’. Nou, dat mag dan wel eens heel snel ingevuld worden.

Wordt er genavigeerd op de bouw-tanker ? Is er een route in beeld? Ja, inderdaad, de woningmarkt zit momenteel vast. Dus navigeren lijkt nu niet zo heel zinvol. Maar dat is het juist wel. Sector pas op dat je door het kijken naar die ‘dip’ het zicht op de toekomst verliest. Dat je door die bomen het bos niet meer ziet. Pas op voor: “Ach het valt allemaal wel mee. Laten we maar eens wachten tot de markt weer aantrekt, dan maken we een plan, dan komt alles goed.”

Word onrustig! Ga nu al nadenken over de toekomst van de bouw. Mis de echte slag niet, want dan ben je veel sneller dan je denkt: de volgende Titanic of (eigentijdser) de volgende Nokia.

Foto boven: IJsbergen voor de kust van IJsland (foto: Sjors de Vries)

crisisWoningmarkt

Venhoop

Over de auteur

Venhoop loopt rond in onze wereld van het RUIMTEVOLK en bericht daarover op eigen wijze.Ook interessant:

Werken aan de productieve stad

Kris Oosting

De stad heeft altijd vernieuwing nodig

Anita Blom

Publieke welvaart

Simon Franke en Wouter Veldhuis