De senioren (leeg)stand

18 augustus 2010  /  RUIMTEVOLK

Dit artikel komt uit het RUIMTEVOLK archief (2007-2017)

Het is ook altijd wat. Het leek zo duidelijk: de groei-groep senioren, daar moest je wat mee. Dus hebben woningcorporaties ze in hun bouwplannen en vernieuwde strategieën pontificaal op nummer één gezet en hebben ontwikkelaars voor deze zo sterk groeiende groep overal appartementen op elkaar gestapeld, en wat blijkt dan nu: die ouderen willen maar niet verhuizen!

Want, zo staat er toch echt in de ondertitel van het rapport ‘Senioren op de woningmarkt’, die senioren hebben opeens ‘andere eisen en wensen’. Nou vraag ik je…

Maar het blijkt toch echt waar te zijn. Hoe vaak ik het rapport ook doorlees, steeds staat daar weer op mijn scherm: “Ouderen willen liever niet verhuizen en zullen in toenemende mate in staat zijn of worden gesteld om tot op hoge leeftijd in hun eigen woning te blijven wonen.”

Interessant rapportje. Laat zien hoe die nieuwe ouderen steeds beter zijn opgeleid, meer geld hebben, veel vaker een koophuis hebben, kortom dat ze nauwelijks meer lijken op die opa’s en oma’s zoals wij ze kenden.

Tja, en daar sta je dan met je seniorenvriendelijke appartementen. Appartementen die misschien nog aansloten op de senioren-oude-stempel maar waar de hedendaagse senior met een grote boog omheen loopt, op weg naar het eigen koophuis waar ie niet uit te krijgen is. En waar ie, als dat nodig is, met wat kleine aanpassingen zelf een nultredenwoning van maakt, zo vertelt het rapport. Die senior zit prima.

Wat zegt u, blokkeert ie de doorstroom? Nou zeg, nu die senior dat weet zal ie zeer zeker wel verhuizen, denkt u niet?

Hoe kan het nou toch gebeuren dat er zo veel gebouwd is en wellicht nog wordt, voor een groep die niet komt? Verdiepen we ons niet in de achtergronden van wat mensen echt willen? Komen we in ons denken niet verder dan: als een doelgroep groeit dan moeten we er meer voor bouwen. Waren we echt vergeten dat die doelgroep al lang ergens woont, dat het dus geen nieuwe toetreders zijn.

De makers van auto’s of vaatwassers hebben gelukkig geen extra voorraad aangelegd omdat de groep senioren groeit. Stel je voor, dan hadden ze nu met volle magazijnen en lege beurzen gezeten. Maar bouwers denken anders; vreemd.

Gratis advies: heb je nog iets in de planning voor senioren, lees dan eerst dat rapportje over de stand van de hedendaagse senior. Scheelt weer wat leegstand.

——-
Foto boven: bejaardenhuis in Goirle (foto: Ger Audrey)

WoningmarktOok interessant:

NOVI: Een hoopvol perspectief?

Peter Paul Witsen

Een ruimte van verschil

Hans Teerds

Sociaaleconomisch beleid: wat kunnen provincies en gemeenten doen?

Maarten Allers