Huis voor veertig duizend euro!

03 mei 2010  /  RUIMTEVOLK

Dit artikel komt uit het RUIMTEVOLK archief (2007-2017)

Een typisch Nederlandse gedachte wellicht, maar niet onzinnig, toch? Ik zag laatst een aantal Maycrete-woningen, en meteen kwam de calculator in mijn brein in werking. Maycrete, u weet wel, die prefab-noodwoningen, gebouwd meteen na de oorlog, voor – ook toen – een appel en een ei. Veel van de woningen staan er nog.

Woningen die constructief heel basaal zijn. De gemiddelde sta-caravan is tegenwoordig luxer. En over sta-caravans gesproken, die kosten natuurlijk ook niets. Of,  nu ik toch bezig ben, houten huisjes wellicht? Ook heel goedkoop.

Maar gaat dat allemaal pakweg vijftig jaar mee? Nee. En is dat erg? Stel dat de bouw 40 duizend kost en het huis dertig jaar meegaat? Meteen doen toch? (Overigens, veel van onze gewone woningen laten we ook geen vijftig jaar staan, maar dat terzijde.)

Ruimtevolk lezers, dat zijn creatieve mensen. Die kunnen best met ingrediënten van Maycrete-achtigen, sta-carvans, houten huizen en duurzame natuurlijk materialen iets heel moois bedenken. Iets dat weinig kost en onverwacht lang mee gaat. Met in ieder geval een warme schil er omheen, energiezuinig. Wellicht een mooi prijsvraagthema?

Wij lijken wel eens te denken dat we niet ver onder de gemiddelde bouwprijs van een woning kunnen zakken. Wellicht tien %, vijftien % er onder?? Want als het echt heel goedkoop is, dan kan het niets zijn. Toch? In de auto-industrie bewijzen ze al jaren het tegendeel. De gemiddelde aanschafprijs van een auto is € 24.000,-. Dat is waar. Ook waar is het dat je voor zo’n € 8.000,- tegenwoordig hele mooie, moderne auto’s kunt kopen, energiezuinig en luxe. Auto’s die maar een kwart kosten van de de gemiddelde aanschafprijs. Lang leve de Alto’s, IQ’s, 107’s en Logan’s. En zo’n Alto gaat net zo lang mee als die VW Golf.

Waarom ontwerpen wij geen Alto-huizen?
Bouwers, ga het snel doen, want bij Suzuki hebben ze het op dit moment erg rustig, en voordat u het weet beginnen zij huizen te bouwen. En als Japanners eenmaal een voorsprong hebben…
Enne, RUIMTEVOLKers, ontwerpen jullie alvast Alto-dam?


WoningmarktOok interessant:

Sociaaleconomisch beleid: wat kunnen provincies en gemeenten doen?

Maarten Allers

Terloopse contacten voor een veerkrachtige stad

Flip Krabbendam en Henriëtta Joosten

Werken aan de productieve stad

Kris Oosting