Voorraad starterswoningen opeens opgedoken!

23 april 2010  /  RUIMTEVOLK

Dit artikel komt uit het RUIMTEVOLK archief (2007-2017)

Starterswoningen, die hebben we nodig. Heel zeker! Want voor ‘onze jongeren’ zijn woningen onbereikbaar geworden. Dus voor startende stellen moet er een haalbaar aanbod van koopwoningen worden gemaakt. De politiek zegt het, dus het is waar.

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen buitelden de partijen weer over elkaar heen met grote plannen voor kleine huizen. Er zouden vooral veel huizen moeten komen die minder kosten dan 2 ton. Of dan in ieder geval minder dan € 225.000. En… het allerliefste woningen onder de € 175.000,-. Type: ‘je kunt je kont niet draaien’.

Dus al die nu net aangetreden colleges kunnen aan de slag met het laten bouwen van honderden kleine, goedkope starterswoningen. En die starters, wat vinden die er van? Had iemand de moeite genomen om hen iets te vragen. Nou, niet de dames en heren politici. Die werden vooral geadviseerd door de onwrikbare beelden  van hun eigen werkelijkheid. Maar, gelukkig hebben veel woningcorporaties en onderzoeksbureaus de laatste jaren onderzoek gedaan naar woonwensen (en betaal-mogelijkheden) van startende stellen. Wat blijkt: die stellen willen een ruime woning. Geen kippenhok.

Ja, ja, Venhoop, zo zullen sommige lezers en hardleerse politici zuchten, maar er is toch een groep startende stellen die echt niet anders kan of wil dan kiezen voor een goedkope woning. Nou, dan is er heel goed nieuws. Namelijk: die zijn er al. Vier willekeurige voorbeelden van Funda-zoeken: onder de €225.000 kun je in Arnhem kiezen uit zo’n 1.200 woningen, in Apeldoorn bijna  800, Den Bosch ruim 700 en Utrecht ruim 1.100. En ja, ook het deel ‘tot € 175.000’ is in al die voorbeelden ruim voorradig.

Dus, in veel gemeenten kan het eerste politieke succes worden gemeld: “Beste kiezers, na zeer uitvoering zoeken is er een tot nog toe verborgen voorraad van starterswoningen opgedoken !!!!“ Hulde. Hulde. En nu alleen nog maar verkopen aan die smachtende starters….maar dat zal het probleem niet zijn. Toch?

Foto boven:Westerdok Amsterdam (foto: Coen de Rijk)

politiekStarterswoningenWoningcorporatiesWoningmarktOok interessant:

Column: Tegenstellingen - de blinde vlek van het ruimtelijk beleid

Hans Peter Benschop

Maak bedrijventerreinen klaar voor de (circulaire) toekomst

Cees-Jan Pen

Stel de energieopgave centraal in omgevingsbeleid

Jeroen Niemans