Rotterdam spannendste stad van Nederland

23 maart 2010  /  Wigger Verschoor

Dit artikel komt uit het RUIMTEVOLK archief (2007-2017)

Het was erg druk in de Use-it, op steenworp afstand van Rotterdam CS. Normaal bevolkt door backpackers van over de hele wereld, bood het vrijdagavond 12 maart onderdak aan ruim 130 gepassioneerde professionals die vanuit verschillende disciplines dagelijks met de stad bezig zijn. Zij hebben één ding met elkaar gemeen: een liefde voor de stad en alles wat de stad spannend maakt.

De bijeenkomst werd voorzien van bijdragen van verschillende sprekers met een zeer diverse achtergrond. Zij lieten zien dat zij begaan waren met de stad. Hun heftige betogen konden rekenen op bijval, maar tevens op kritische vragen vanuit de zaal en van moderator Fred Schoorl (directeur strategie Ymere). De temperatuur steeg, onder aanvoering van de zelfbenoemde Rotterdamse projectontwikkelaar Rini Biemans (cultureel entrepeneur Antenne Rotterdam, site). Het bleek echter lang niet zo eenvoudig een beloftevol evenwicht te vinden op de spanningsboog tussen vertrutting aan de ene en autonomie en vrijheid aan de andere kant.

 

artikel afbeelding
Rini Biemans (foto: Coen de Rijk)

Mystery guest Ted Langenbach (partyorganisator) kon hierin geen verandering brengen, ondanks zijn oproep om de nieuwe creatieve klasse naar Rotterdam te lokken en de uittocht te keren. "Zonder nieuw bloed, geen spanning".

 

artikel afbeelding

Ted Langenbach (foto: Coen de Rijk)

Reimar von Meding (architect, KAW architecten en adviseurs) hield een pleidooi voor het koesteren van verschillen en pluriformiteit in de stad. De stad heeft bruisende en rustige delen nodig. Om hier een goede verdeling in te krijgen lanceerde hij de volgende formule: KEUZEVRIJHEID X NETWERK = SPANNENDE STAD.

Marc Schuilenburg (juridisch filosoof en auteur van ‘Mediapolis’, site) wees de aanwezigen op het feit dat de mens wel roept de spanning van de stad aantrekkelijk te vinden, maar dat in de praktijk blijkt dat we in het publieke domein toch het liefst zoveel mogelijk gecontroleerde spanning willen hebben. Het moet natuurlijk niet te gek worden.

 

artikel afbeeldingFoto: Coen de Rijk

Thaddeus Muller (stadssocioloog en schrijver van ‘de Warme Stad’) maakte de verwarring compleet door een geheel eigen definitie van spanning de zaal in te gooien. Het alledaagse contact tussen de turkse buurvrouw en de bejaarde bewoonster van het eerste uur; dat is pas spannend! Deze ogenschijnlijke terugkeer naar de multiculturele droom, zorgde voor een spannend decor van instemmend geknik en vragende blikken. Zit een spannende stad nu in het grote of in het kleine gebaar?!

Daarna was het tijd voor de prijsuitreiking van het artikel van het jaar 2009. Enig jurylid Vincent Kompier (winnaar van vorig jaar, site) heeft het artikel van Charlotte Post (adviseur Laagland Advies) en Lisette Langerwerf (adviseur Quintis) ‘Do you have to be one to know one? Weten ‘wij’ wijkprofessionals eigenlijk nog wel echt wat er gaande is in de aandachtswijken?‘ als winnaar aangewezen. Kompier prees de eerlijkheid en kwetsbare opstelling van de dames in van het artikel. Iets wat naar zijn idee veel te weinig gebeurt in de praktijk van stadsplanning.

 

artikel afbeelding

Lisette Langerwerf (foto: Coen de Rijk) 

Spannend op deze avond was in ieder geval het moment van de prijsuitreiking. Welke stad is verkozen als meest spannende stad? Opvallend was die ene positieve stem voor Amersfoort, Almere en Heerlen en zelfs twee voor Venlo. De Venlonaren waren blijkbaar zelf ook overtuigd van hun kansen en waren goed vertegenwoordigd in het publiek. Of hebben we hier te maken met een voorproefje van een nieuwe generatie steden, die in de schaduw van de grote 5, waar steeds minder mag, ruimte kweken voor een overname?

Nog veel spannender was de prijsuitreiking voor de Minst Spannende Stad van Nederland. Veel potentiële kanshebbers – onder hen een groot aantal groeikernen – zijn het net niet geworden en ontsnapten de dans. Ook Amsterdam en Utrecht deden dat, maar kregen wel een waarschuwing in de vorm van een spontaan in het leven geroepen ‘Stimuleringsprijs voor de Achteruitgang’. Uiteindelijk was het Lelystad, die buurman Almere (2e) en Zoetermeer (3e) net voor bleef. Of moeten we zeggen: net niet voorbij zag komen?

Wie daar in ieder geval geen last van heeft is Rotterdam, die Amsterdam (2e) en Den Haag (3e) op ruime afstand hield en zich mocht laten kronen tot de Spannendste Stad van Nederland. De prijs: een exclusief interview met RUIMTEVOLK, waarin zij ongegeneerd mogen vertellen waarom zij zo spannend zijn geworden en hoe zij denken dit te zullen blijven.

Geluk bij een ongeluk voor Lelystad is de prijs die zij mogen ontvangen. RUIMTEVOLK biedt de gemeente Lelystad aan om dit jaar gezamenlijk een werkatelier te organiseren met als doel om Lelystad van die hatelijke laatste plaats af te halen. Iedereen is bij deze uitgenodigd om zijn of haar energie in te zetten en zoveel mogelijk ideeën te verzinnen en uit te werken tot concrete plannen. Wordt vervolgd…

 


Wigger Verschoor bestuurskundige/planoloog

Over de auteur

Wigger Verschoor is bestuurskundige/planoloog en werkt vanuit creative agency Urban Jungle aan de her- en doorontwikkeling van de stad. Hij is ook mede-oprichter van ThuisBaas, het innovatieve advies- en ontwikkelbedrijf voor energieneutrale retrofit van bestaande woningen.Ook interessant:

Grenzen verleggen in Oosterwold

Judith Lekkerkerker

Een fundament voor het verhaal van morgen

Jeroen Niemans

Terloopse contacten voor een veerkrachtige stad

Flip Krabbendam en Henriëtta Joosten