Bijeenkomst: 'De Spannende Stad' vrijdag 12 maart Rotterdam

08 februari 2010  /  RUIMTEVOLK

Dit artikel komt uit het RUIMTEVOLK archief (2007-2017)

LET OP: HELAAS UITVERKOCHT

 

De urbane revolutie gaat onverminderd door. De stad met al z’n massa en zijn onvoorspelbare mix van voorzieningen zal aantrekkelijk blijven voor verschillende bevolkingsgroepen en individuen. Over 20 jaar woont dan ook naar verwachting driekwart van de mensheid in de stad.

 

Tegelijkertijd gaan steden de concurrentie met elkaar aan om overeind te blijven in de globaliserende wereld. De winnaars van morgen zullen de steden zijn die mensen blijvend kunnen uitdagen door en met een aantrekkelijke stedelijkheid. Waar een gezond spanningsveld bestaat tussen traditie en vooruitgang, tussen ordening en vrijheid.

 

De vraag waar we nu voor staan is hoe we in Nederland anno 2010 met dit spanningsveld omgaan. Hoe aantrekkelijk, spannend is de Nederlandse stad eigenlijk? Waar blinkt Rotterdam in uit? En Amsterdam juist niet? Wat maakt Groningen zo speciaal en Utrecht zo gewoon? Hoe staat het met de stedelijkheid van de Nederlandse steden? Kunnen we stedelijkheid ontwerpen en organiseren? Of moeten we meer ruimte bieden voor het onverwachte, het onzekere en onvoorspelbare. Wat is eigenlijk de spannendste stad van Nederland?

 

Om op deze vragen antwoord te krijgen organiseert RUIMTEVOLK op vrijdag 12 maart een spannende bijeenkomst in Use-It in Rotterdam, waarin we tussen jonge wereldreizigers met vakgenoten en andere gepassioneerden vanuit diverse invalshoeken naar de Nederlandse steden willen kijken. Thema’s als leefbaarheid, de vlucht van de gezinnen en middeninkomens, het dilemma van hoge dichtheden, milieuproblematiek, citymarketing, creatieve klasse, gentrification, de complexe wet- en regelgeving enzovoort. komen daarbij allemaal, integraal en kris kras aan bod.

 

Het doel van deze bijeenkomst is om mensen die elke dag aan de stad werken te inspireren om op zoek te gaan naar een gezond en uitdagend spanningsveld in de Nederlandse stad. In een verrassende setting presenteren en discussieren in de spotlights van de spannende stad:

– Reimar von Meding (architect, KAW architecten en adviseurs)

– Marc Schuilenburg (juridisch filosoof en auteur van ‘Mediapolis’, site)

– Rini Biemans (cultureel entrepeneur Antenne Rotterdam, site)

– Thaddeus Muller (stadssocioloog en schrijver van ‘de Warme Stad’)

– Loulou van Ravesteijn (voorzitter Ravebaar Nederland)

 

Fred Schoorl (directeur strategie Ymere, ex-directeur Nirov) treedt op als moderator.

 

Klapstuk van de avond vormt de verkiezing van de spannendste stad van Nederland en het RUIMTEVOLK artikel van het jaar 2009.

 

De Spannende Stad

Vrijdag 12 maart 2010 / 16.30 – 20.00u

Locatie: Use-It / Schaatsbaan 41-45 (Google Maps) / Rotterdam

Kosten: € 15,- (inclusief lichte maaltijd)

 

+++ HELAAS UITVERKOCHT +++

 

InfrastructuurOok interessant:

Column: Tegenstellingen - de blinde vlek van het ruimtelijk beleid

Hans Peter Benschop

Nieuw perspectief voor Parkstad

Anne Seghers en Kris Oosting

De verborgen verhalen van Rotterdam

Teun van den Ende