Leidsche Rijn in het echt

21 december 2009  /  Jeroen Niemans

Dit artikel komt uit het RUIMTEVOLK archief (2007-2017)

Arnon Grunberg dook onlangs tien dagen onder in Leidsche Rijn en beschreef de wijk als symbool voor het nieuwe Nederland. De drempel om dit schijnbaar paradijselijke stukje stad te bezoeken, blijkt groot. RUIMTEVOLK-redacteur Jeroen Niemans woont hemelsbreed hooguit 500 meter van dit nieuwe Nederland vandaan. Nieuwsgierig geworden, overwon hij z’n angst voor de VINEX wijk en ging kijken.

“Wat ga je in godsnaam in Leidsche Rijn doen?” vroeg m’n vrouw toen ik op de fiets stapte. Haar vraag is tekenend: Leidsche Rijn is de grootste en waarschijnlijk ook de meest bekende VINEX wijk van ons land. Bijna iedereen heeft wel een mening over de wijk; al dan niet gefundeerd, en vaak ook gebaseerd op vooroordelen. Maar hoeveel mensen zijn er werkelijk wel eens kijkje gaan nemen?

Als eerstejaars student geografie fietste ik ooit naar de uitgestrekte zandvlakte, die moest gaan uitgroeien tot een stadsdeel ter grote van Leeuwarden. De eerste pioniers waren er net neergestreken, en met een stapel enquêtes in de rugzak gingen we ze vragen hoe het ze beviel daar. Ze bleken eigenlijk heel tevreden te zijn op die desolate vlakte. Het was natuurlijk nog lang niet af, maar ze waren erg optimistisch, bleek uit de enquête. Daarna reed ik er tien jaar lang eigenlijk alleen af en toe met de trein doorheen. In die periode raakte de vlakte langzamerhand gevuld met huizen in alle soorten en maten. Anno 2009 is Leidsche Rijn inmiddels een verzameling van verschillende wijken met allemaal een eigen identiteit. Er wonen meer dan 41-duizend mensen, en uiteindelijk zal dat uitgroeien tot bijna het dubbele.

artikel afbeeldingLeidsche Rijn anno 2009 (foto: Jeroen Niemans)

Tussen de flitsende beelden van de ontwikkelaars over het aardse paradijs en het cynische beeld van de uitgestrekte eenheidsworst aan rijtjeshuizen blijkt de werkelijkheid een divers palet van wwonbuurten. Niet allemaal naar mijn smaak, maar sommige stukjes maken me zowaar wel blij. Mijn vakgenoten blijken ook anno 2009 in staat om prachtige stukjes stad af te leveren. En gelukkige inwoners zijn er ook nog steeds. Acteur Barry Atsma, die momenteel in de bioscopen schittert als grootsteedse charlatan in ‘Komt een vrouw bij de Doktor’, noemt in een interview in HP/De Tijd Leidsche Rijn zelfs ‘de beste plek ter wereld om te wonen’.

Kortom, het nieuwe Nederland ligt om de hoek, en het is er best goed toeven. Alle ruimtelijke ordenaars van ons land zouden er verplicht eens een dag moeten doorbrengen.

Ook benieuwd ? Kijk dan bijgaand filmpje van mijn fietstocht:

VinexWoningmarkt

Jeroen Niemans

Over de auteur

Jeroen Niemans is adviseur bij Hiemstra en De Vries.Ook interessant:

De stad heeft altijd vernieuwing nodig

Anita Blom

NOVI: Een hoopvol perspectief?

Peter Paul Witsen

Nieuw perspectief voor Parkstad

Anne Seghers en Kris Oosting