Nieuwe Praktijken

06 november 2009  /  RUIMTEVOLK

Dit artikel komt uit het RUIMTEVOLK archief (2007-2017)

Jonge architecten krijgen zelden grotere opdrachten, zo bleek onlangs maar weer eens. Te klein om aan de eisen te voldoen, of om het vertrouwen te krijgen. Een samenwerking als Vloer 12 is voor dat probleem wellicht de oplossing.

Vloer 12 is een samenwerking tussen Bureau Bouwkunde en vijf jonge architectenbureaus die in hetzelfde gebouw zitten. Dichtbij, zodat het advies wat de belangrijkste vorm van samenwerking is, gemakkelijk verkregen kan worden. Over de totstandkoming van dit initiatief verscheen op RUIMTEVOLK eerder een interview met (voormalig) directeur Ruud Hazes. Voor de jonge architecten is Vloer 12 een geslaagde samenwerking door de stimulans en het creatieve elan die van de bureau’s uitgaat. Hoe denken de bureaus zelf over deze samenwerking? Een gesprek met de beginnende architecten Erik Moederscheim (EM), Thomas Gillet (TG), Jenny Eklund (JE) en Dominique ter Beek (DtB).

artikel afbeelding Brievenbus van Vloer 12 (foto: Ad van der Stok)

Wat is er zo goed aan jullie samenwerking met een gerenommeerde partner als Bureau Bouwkunde?

EM: “Wij hadden al het idee op zo’n manier als klein bureau te gaan werken, om massa te creëren, om projecten te kunnen draaien. Dus het sloot bij die gedachte aan. Verder is het vooral de nabijheid die het sterk maakt. Als we een vraag hebben over brandwerendheid, regelgeving, nennormen, dan loop je naar boven en heb je een antwoord.”

JE: “Daarbij is het fijn dat we hier met vijf bureaus zitten. Dus je hebt zowel mensen in dezelfde situatie als mensen met twintig jaar ervaring om je heen. Dat werkt heel goed.”

TG: “Het is echter niet alleen die kennis, maar ook het feit dat je naar een opdrachtgever toe kan stappen en gewicht meeneemt. ls je net klaar met je studie en een prijsvraag hebt gewonnen denk je: het gaat nu allemaal beginnen. Dan schrijf je opdrachtgevers aan en die vinden het hartstikke leuk om met jonge architecten te praten. Maar als je dan vraagt om een opdracht, kijken ze wat bedenkelijker en zeggen dan, ‘nou jongens bouw eerst eens wat en kom over een paar jaar maar terug’.”

Vertrouwen is niet vanzelfsprekend.

TG: “Je moet jezelf bewijzen en dat is ook begrijpelijk: iemand die mooi kan schetsen, hoeft nog niet een goede architect te zijn en dat weet een opdrachtgever. Dus zo’n samenwerking kan ontzettend helpen om je credibility te verhogen en onzekerheid weg te nemen.”

Helpen die adviezen van Bureau Bouwkunde je ook professioneler te worden?

DtB: “Absoluut. Deze samenwerking stelt ons als klein bureau in staat opdrachten van groter formaat aan te kunnen.”

JE: “Ze weten veel over het bouwproces, de kosten en de realisatie en daar hebben we erg veel aan.

DtB: “Ze hebben ons bijvoorbeeld geholpen met een energie-uitstoot-berekening (EPC). Dat hebben we niet aan ze uitbesteed, maar samen met hen gedaan. Dan zit je er bovenop en leer je snel tot een goed eindresultaat te komen.”

Dus dan organiseer je eigenlijk een soort Masterclass voor jezelf.

DtB: “Zo zou je het kunnen noemen”

EM: “Wij hebben onlangs besloten de directievoering van een sportgebouw hier in Rotterdam zelf te doen. Dan zit je regelmatig met de aannemer aan tafel en dan loop je toch even naar Ruud Hazes. ‘Die aannemer zegt dit en dat, maar wij willen dit, hoe moet ik dat doen? Hoe moet ik me opstellen? Moet ik met de hakken in het zand gaan staan?”

artikel afbeelding

Uitzicht vanaf Vloer 12 (foto: MoederscheimMoonen / Erik Moederscheim)

Hij heeft natuurlijk vaak met dat bijltje gehakt.

EM: “Klopt. En dat is toch een beetje fingerspitzengefuhl. Het blijft in de bouw geven en nemen, maar waar moet je geven om ergens weer wat te nemen?”

Dat er bij meer jonge architecten behoefte bestaat aan kennis over en uit de praktijk bleek ook uit de grote opkomst bij twee door Vloer 12 georganiseerde lezingen. In januari van dit jaar organiseerde ze New Deals, waar opdrachtgevende partijen hun visie op het vak gaven. Dit was de opvolger van ‘Lifelessons’ dat in mei 2008 georganiseerd werd, waar door architecten over het opbouwen van een eigen bureau verteld werd.

Het is dus de bedoeling dat jullie hier twee jaar zitten, is dat genoeg om ‘vleugels te krijgen’?

TG: “Twee jaar is gewoon kort. Je weet, in twee jaar heb je nog geen project gerealiseerd, daar gaat gewoon meer tijd overheen. Dus als je de volledige cyclus wilt meemaken van zo’n samenwerking dan ben je snel drie, vier jaar bezig.”


Erik Moederscheim maakt onderdeel uit van Moederscheim Moonen, Thomas Gillet maakt onderdeel uit van Gillet Heesen Nouwens architecten en Jenny Eklund en Dominique ter Beek vormen samen het bureau Eklund ter Beek.

Foto boven artikel: MoederscheimMoonen / Erik Moederscheim
Ook interessant:

De ontluikende kracht van middelgroot

Anne Seghers

Maak bedrijventerreinen klaar voor de (circulaire) toekomst

Cees-Jan Pen

De verborgen verhalen van Rotterdam

Teun van den Ende