Tijdelijkheid in crisistijd

29 juni 2009  /  RUIMTEVOLK

Dit artikel komt uit het RUIMTEVOLK archief (2007-2017)

Aan het begin van een lange zomer gaan we op zoek naar ’tijdelijke ordening’, iconen voor de toekomst en de ruimtelijke sporen van de crisis. Samen met de kunstenaars Klaar van der Lippe en Bart Stuart steken we vrijdagmiddag 17 juli het IJ over om de stand van zaken op de NDSM werf te bekijken. 
 


 

Klaar van de Lippe en Bart Stuart zijn twee beeldend kunstenaars die werken met het begrip ruimte. Vanuit de kunsten zijn zij langzaam bewogen naar een gebied dicht tegen de ruimtelijke ordening aan. Zij nemen ons mee naar de NDSM werf om daar aan de hand van de praktijk van vandaag in te gaan op tijdelijkheid in crisistijd. In een tijd dat projecten stilvallen, gaan we op zoek naar wat tijdelijkheid dan betekent. Laten we eens durven denken dat tijdelijk permanent kan worden. Welke eisen stelt het dan aan investeringen die gedaan worden? Hoe goedkoop moet je bouwen voor 5 jaar? Voor 10 jaar? Welke ruimtelijke voorzieningen zijn nodig. Welke overbodig?

Samen met hen zoeken we aan de randen van de ruimtelijke ordening, onder het genot van een drankje en prikkelende stellingen, naar originele en duurzame ideeën voor een vakgebied in crisistijd. Klaar en Bart constateren dat iedereen het woord Kans als mantra heeft. Hoeveel van die kansen worden een nieuwe mogelijkheid, hoeveel zijn een pauzemuziekje en hoeveel een slaapliedje? Maakt crisis creatief of reactief?

Vrijdagmiddag 17 juli verzamelen we om 15.00 uur (stipt!) achter Amsterdam CS voor een gezamelijke overtocht per pont. Rond 18.00 uur sluiten we af, maar kan iedereen nog blijven hangen in Noord voor een hapje of drankje. Om daarna met verse ideeën en prikkelende gedachten de zomer in te gaan…


Deelname is gratis, maar de consumpties zijn voor eigen rekening. Wel even aanmelden via: [email protected]
 
Tot dan!

 
 
artikel afbeelding
Cafe Noorderlicht (bron: www.ndsm.nl)
 

ErfgoedOok interessant:

Springplank voor een betere stad

Anne Seghers

De ambitieuze wijk van morgen

Chris ten Dam, Gerjan Streng, Maarten Hajer, Peter Pelzer en Thijs van Spaandonk

Radicale maar realistische ideeën voor een nieuw platteland

Anne Seghers