Wat? Geen burger???

02 april 2009  /  RUIMTEVOLK

Dit artikel komt uit het RUIMTEVOLK archief (2007-2017)

Voor het eerst in het bestaan van het webmagazine RUIMTEVOLK werden 19 februari de prijzen uitgereikt voor beste artikel en de beste fotorapportage van het jaar 2008. Het beste RUIMTEVOLK-artikel was ‘Zwischennutzung: oplossing voor langdurig ongebruikte locaties?. De beste foto maakte Coen de Rijk met zijn fotorapportage VINEX-wijken.

Buiten een winterse regenbui, binnen in de strandtent ‘Zandvoort aan de Eem’ de warmte van een RUIMTEVOLK borrel. En niet zomaar een borrel, maar een rondom de uitreiking van de RUIMTEVOLK prijzen voor beste artikel en beste foto van 2008. Onder het genot van enkele versnaperingen wisselen de aanwezigen de laatste nieuwsfeiten, overpeinzingen en theorieën op het gebied van ruimtelijke ordening met elkaar uit. Dan is het tijd voor het serieuze werk. Het is tijd voor Klaas Mulder als trouwe RUIMTEVOLK-lezer dit jaar het enige ‘objectieve’ jurylid. De socioloog en filosoof zet in een zinderende column de overwegingen van de jury uiteen.

artikel afbeelding

Hoofdredacteur Bart Cosijn doet de aftrap (foto: Adam Hofland)

Mulder heeft de artikelen van het afgelopen jaar beoordeeld vanuit het begrip ‘waardecreactie’ waarbij meerwaarde zijn selectiecriterium is. Hieruit vloeit voort dat een artikel van een RUIMTEVOLK-redacteur niet bijdraagt aan de waarde van RUIMTEVOLK als dynamisch en kritisch webmagazine. Redactieleden worden dan ook gediskwalificeerd. Met uitzondering van de categorie fotografie; bij gebrek aan competitie breekt de nood hier wet. Professionals die eigen werkzaamheden en projecten de hemel in schrijven, voegen in zijn optiek ook niet veel toe aan een waardevol en kritisch debat. Daarom vallen alle verhalen in de categorie cultuur af.

Datzelfde geldt voor alle artikelen waarin wordt gerept over ‘De Burger’. De enige ‘burger’ die Mulder misschien blieft, is een hamburger, zoveel wordt duidelijk. Uiteindelijk gaat het naast deze weloverwogen maatsteven natuurlijk ook om de aanlokkelijke schrijfstijl, de originaliteit van het onderwerp en de visie van de auteur. Dat alles maakt dat Vincent Kompier, RUIMTEVOLK-correspondent in Berlijn, de eerste prijs in de wacht sleept. Daarnaast deelt Klaas Mulder ook een aanmoedigingsprijs uit aan Sjoerd Zeelenberg voor zijn artikel ‘Verzet megastallen is hypocriet‘.

artikel afbeelding

Juryvoorzitter Klaas Mulder belt met winnaar Vincent Kompier in Berlijn (foto: Adam Hofland)

De prijswinnaar wordt ter plekke telefonisch op de hoogte gebracht. Dat de prijs ‘beste artikel van 2008’ niet zomaar iets is benadrukt Vincent Kompier in een latere reactie “Ik ben nog steeds ’n beetje trots, dus ik kon ’t niet laten om over de prijs te bloggen. Met zijn fotoreportage VINEX-wijken steeg Coen de Rijk uit boven alle andere foto’s die afgelopen jaar op RUIMTEVOLK webmagazine zijn gepubliceerd.

Na alle commotie rondom de prijsuitreiking filosoferen de aanwezigen met een drankje in de hand nog even verder over nieuwe ideeën en onderwerpen voor het webmagazine. Nog één moment in de warme sfeer van een strandtent in het hart van het land voordat iedereen in de koude februari nacht weer naar huis toog.

Geïnspireerd? Klim in de pen of ga op pad met je camera en wie weet schrijf jij het beste RUIMTEVOLK artikel of maak jij de beste RUIMTEVOLK foto of video reportage van 2009! Daarnaast is RUIMTEVOLK altijd op zoek naar enthousiaste redactieleden.

artikel afbeelding

artikel afbeelding

Foto kopbeeld en overige foto’s: Adam Hofland
Ook interessant:

De verborgen verhalen van Rotterdam

Teun van den Ende

De ambitieuze wijk van morgen

Chris ten Dam, Gerjan Streng, Maarten Hajer, Peter Pelzer en Thijs van Spaandonk

Grenzen verleggen in Oosterwold

Judith Lekkerkerker