Inspiratiedag ‘Weg van de Randstad 2040’

02 maart 2009  /  RUIMTEVOLK

Dit artikel komt uit het RUIMTEVOLK archief (2007-2017)

Het afgelopen jaar heeft u de kans gehad mee te denken over de toekomst van het westen van ons land in het kader van ‘Randstad 2040’. Maar Nederland is gelukkig groter dan de Randstad. Hoe moet de rest van Nederland eruit zien in 2040? RUIMTEVOLK grijpt de gelegenheid aan en nodigt u van harte uit voor de inspiratiedag ‘Weg van de Randstad 2040’.

Natuurlijk denken de Nederlandse regio’s al volop na over hun eigen ruimtelijke toekomst. Maar hoe kunnen de regio’s eigenlijk van elkaar leren en elkaar inspireren? Met de inspiratiedag willen we hiervoor een platform creëren.

Op 6 maart gaan we daarom samen op pad om inspiratie op te doen voor de toekomst van Nederland buiten de Randstad.  Startpunt van de reis ligt aan de rand van de Randstad: Transferium Barneveld Noord. Goed bereikbaar per auto en OV.  Een enorm transferium aan de rand van Barneveld, in een gebied waar meer kippen wonen dan mensen, dat roept al de nodige vragen op. Deze kans pakken we natuurlijk op door meteen eens onderzoeken wie daar nu gebruik van maakt.

 

artikel afbeeldingfoto: Coen de Rijk

 

In Barneveld staat een bus voor ons klaar. Die vertrekt om 12.00 uur voor een busreis vol inspiratie. We delen een lunchpakketje uit voor onderweg en gaan op pad! Onderweg zullen verschillende sprekers wat vertellen over de thema’s die volgens ons actueel zijn voor de verschillende regio’s en doen we bijzondere plekken aan. We vragen ook wat van jullie: iedereen wordt gevraagd actief mee te denken over kansen voor de toekomst. En we gaan speeddaten: iedereen gaat in korte tijd samen met zijn/haar buurvrouw/buurman in de bus op zoek naar een gouden kans voor de regio’s.

Al deze ideeën verzamelen we tijdens de afsluitende discussie in de Cultuurherberg te Arnhem. Hierna is er tijd om samen een borrel te drinken voordat de bus iedereen weer netjes aflevert in Barneveld. Daar zullen we rond 17.15 uur weer terug zijn.

Lijkt het u leuk om mee op reis te gaan? Tijdens de busrit zal u niet alleen worden verrast door inspirerende verhalen over de kansen voor de regio’s, maar zal er ook zeker ruimte zijn om je reisgenoten te spreken. Niet alleen maar consumeren van meningen, maar zelf actief meedenken over de kansen van de toekomst.
 
Aanmelden
We hebben inmiddels een goedgevulde bus met groep van diverse pluimage uit
heel het land. Van Groningen tot Maastricht zijn er mensen present. Er zijn nog slechts een paar plekken beschikbaar, dus ben er snel bij. Aanmelden kan via [email protected]

 

artikel afbeelding
foto: Coen de Rijk

 

Geen eindpunt
De inspiratiedag is duidelijk geen eindpunt, maar een tussenstop. Het moet het debat op gang brengen met de bedoeling dat het wordt opgepakt binnen de ‘vakwereld’. Rondom de inspiratiedag verschijnen er gerelateerde bijdrages op de website van RUIMTEVOLK als input voor de dag.  Daarnaast dienen de ideeën die worden opgedaan tijdens de busrit en de afsluitende discussie als input voor een pamflet. De dag moet op deze manier leiden tot een tastbaar product, een manifest dat dient als een bron van inspiratie voor het verder uitwerken van een ruimtelijke toekomstvisie van de regio’s.

Na afloop wordt het pamflet ter inspiratie verspreid. De website van RUIMTEVOLK zal uiteraard ruimte bieden om uitkomsten te presenteren en het debat voort te zetten.

 

Sponsoren

Aan deze inspiratiedag wordt door de volgende sponsoren een bijdrage geleverd:

Zie ook het artikel ‘Regio’s in het middelpunt‘ dat verder ingaat op de thematiek.

 

Foto kopbeeld: Coen de Rijk
Ook interessant:

De ontluikende kracht van middelgroot

Anne Seghers

Column: Tegenstellingen - de blinde vlek van het ruimtelijk beleid

Hans Peter Benschop

Schipperen tussen grote opgaven en lokale oplossingen

Jeroen Niemans