Hoe wakker je een Olympisch vuurtje aan?

15 augustus 2008  /  RUIMTEVOLK

Dit artikel komt uit het RUIMTEVOLK archief (2007-2017)

Olympische Spelen! Aanleiding voor het boek en de tentoonstelling ‘NL28 Olympisch Vuur’. Landschapsarchitect Adam Hofland en planoloog Jeroen Niemans reageerden beiden op de uitnodiging om een recensie te geven. Is de publicatie een serieus onderzoek of  hadden de heren een hele dikke reclamefolder in handen? Niemans en Hofland gingen per e-mail met elkaar in discussie.

 

[email protected] wrote:

Beste Jeroen,
Ik ben bij de perspresentatie van NL28 Olympisch Vuur geweest en heb het bijbehorende boek ook meegekregen. Visueel overdonderend is het!
De tentoonstelling trekt de lijn van het boek door, maar voegt iets toe door met cijfers en kaarten te laten zien dat wij echt in staat zijn om de Olympische Spelen naar ons land te halen. Eerdere edities hebben bewezen dat het huisvesten van de Spelen een enorme impact heeft op bestaande ruimtelijke structuren. Nieuwe sportaccommodaties en verbeterde infrastructuur blijven na de spelen namelijk nog lang zichtbaar en functioneel.
Voor mij waren boek en presentatie de eerste kennismaking met het idee dat wij überhaupt bezig zijn met de organisatie van dit enorme sportevenement. Maar ik denk dat het goede middelen zijn om draagvlak te creëren onder publiek en investeerders, zodat Nederland met volle overtuiging de volgende fase in kan.

Mij spreekt het hele idee erg aan. De Olympische Spelen haal je één keer in de honderd jaar naar Nederland. Er is maar één kans, dan moeten we er toch alles aan doen om die te grijpen? Wat ik me afvraag is of de Olympische Spelen in Nederland als vliegwiel voor de aanpak van onze ruimtelijke problemen kunnen fungeren. Het verbeteren van de mobiliteit, of de voorbereiding van ons land op de gevolgen van klimaatverandering, om maar wat te noemen.
Ik hoor van je!

 

[email protected] wrote:

Hé Adam,
Ik heb het boek gevonden. Dank je wel.
Schrok wel een beetje van die dikke pil zeg! Maar na het vluchtig doorbladeren had ik al snel door dat het vooral veel plaatjes is. Typisch product van landschapsarchitecten. Veel plaatjes, weinig inhoud. Ik kan daar niet zo veel mee. Kun jij mij uitleggen waarom landschapsarchitecten zo van plaatjes en termologie houden?

Dat het een mooie kans is om onze ruimtelijke problemen aan te pakken lijkt me duidelijk. Maar misschien is het ook een beetje te ambitieus om meteen alles op te lossen.  Met een boek als NL28 krijg je mij niet over de streep.  Kun je daadwerkelijk Nederland vooruit helpen met het organiseren van de Olympische Spelen? Is het werkelijk zo dat we zo´n evenement nodig hebben om de ruimtelijke problemen op te lossen?

Bovendien hebben we al zo lang plannen voor bijvoorbeeld een rondje randstad, maar intussen is er niemand die er een gaat bouwen. En we hebben onze mond wel vol van duurzaamheid, maar echt duurzaam bouwen doen we nog steeds niet. Ik betwijfel ten zeerste of wij wel in staat zijn om het grootste sportevenement ter wereld te organiseren. Daarover kom ik in het boek echter niets tegen. Kritische noten ontbreken volledig. Ik vind het een dure en dikke reclamefolder.

Van de andere kant, in een tijd als de huidige, waarin iedereen klaagt over het ontbreken van een visie op de inrichting van het land, vind ik het ook wel mooi om mee te dromen. Volgens mij hebben we ook wel behoefte aan iets groots en meeslepends, een project dat alle belangen die nu de ruimtelijke ordening tot een stroperig geheel maken, overstijgt.

 

artikel afbeelding
Dish Games (Uit: NL28)

 

[email protected] wrote:

Jeroen,
Het boek is inderdaad een typisch produkt van ontwerpers: mensen die visueel zijn ingesteld en denken in beelden en korte, krachtige termen ter overtuiging. Het mag dan geen concrete inhoud of plannen bieden, maar al die plaatjes – wat dacht je van die Dish Games? – en de terminologie prikkelen de fantasie en zijn zo onderwerp van gesprek en discussie. Iedereen begrijpt de plaatjes en kan snel een mening vormen; het is niet nodig eerst lappen tekst door te worstelen om tot een voorstelling en standpunt te komen.

Concreet is het niet, dat is absoluut waar. Maar ik denk dat je het boek en de tentoonstelling NL28 Olympisch Vuur niet zo moet zien. We hebben nog jaren de tijd om alles concreet te maken, de daadkracht te verzamelen en te onderzoeken welke voordelen de Spelen voor ons land kunnen hebben.
Volgens mij zijn we het er over eens dat het goed is om nu al na te denken over de (on)mogelijkheden van NL28. Waarom dan niet gedurfd beginnen, om eens lekker de discussie te openen? Het is een manier om buiten de gebaande paden te kijken, iets nieuws te proberen en kansen aan te grijpen die bij een doorsnee en rationele aanpak niet zichtbaar worden.
In die zin zijn architecten en ontwerpers ook kunstenaars. Ze kijken net een stapje verder, buiten engagement en discoursen. Om pluriformiteit en onderscheid te creëren is dat noodzakelijk. Ook al zullen veel van deze ideeën worden afgedaan als irrationeel, niet rendabel of technisch onhaalbaar. Met alleen een gort-droge en pragmatische visies kom je ook niet veel verder, toch?
Groet!

 

[email protected] wrote:

Hoi Adam,
Ik ben waarschijnlijk wat minder visueel ingesteld. Mooie vormgeving is altijd prettig, maar ik stoor me aan de inhoudsloosheid. Kunstenaars of niet, je moet wel duidelijk maken waarom je vindt dat de Olympische Spelen een enorme kans zijn voor Nederland. Ik ben als planoloog meer een doener dan een dromer.

Ik ben door dit boek niet gaan geloven in de Olympische Droom. Het maakt bij mij slechts verwondering los. Verwondering over hoe weinig inhoud zo’n dikke pil van ruim 330 pagina’s kan hebben. Let wel, ik hoop dat we ons vakmanschap eens in zetten voor eigen land, in plaats van prachtige dingen te maken in China en Dubai. Ik hoop dat we problemen gaan aanpakken in plaats van ze voor ons uit te schuiven. Als de Olympische Spelen het duwtje zijn dat we nodig hebben, graag! En als dit boek ook maar een klein beetje bijdraagt aan het inspireren van een land om het beste in zichzelf naar boven te halen, dan is dat prachtig.

Dus over het doel zijn we het eens, maar over het middel twijfel ik sterk.

H.G., Jeroen 

 

Tentoonstelling in NAi Rotterdam (Zaal 1): 31 mei 2008 – 21 september 2008
Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie ‘NL28 Olympisch vuur’. In het boek geven o.a. Riek Bakker, Jet Bussemaker, Rudolf Das, Carolien Gehrels, Job Cohen, Anton Geesink, Ivo Opstelten en Dirk Sijmons hun visie op Olympische Spelen in 2028. Het boek wordt uitgegeven door NAi Uitgevers, kost € 29,50 en is o.a. verkrijgbaar via
www.naipublishers.nl. (ISBN: 978-90-5662-622-8)
Ook interessant:

Werklandschappen als speeltuin van de toekomst

Ana Luisa Moura

Een fundament voor het verhaal van morgen

Jeroen Niemans

De stad heeft altijd vernieuwing nodig

Anita Blom