360 graden: Het Tietgenkollegiet

01 april 2008  /  Marius Heijn

Dit artikel komt uit het RUIMTEVOLK archief (2007-2017)

Het ‘Tietgenkollegiet’ is een nieuwe ‘studentenflat’ in Ørestad Noord, Kopenhagen. Ørestad is één van de grootste gebieden in ontwikkeling in Denemarken. De bedoeling is dat er zo’n tachtigduizend mensen komen te werken en er twintigduizend gaan wonen. Nu lopen zo’n twintigduizend studenten al in het gebied rond . Een boeiende plek voor liefhebbers van hedendaagse architectuur en stedelijke ontwikkeling in het evenzo boeiende Kopenhagen.

Het Tietgenkollegiet (2006) is een – naar mijn mening – prachtig staaltje studentenhuisvesting waar een voorbeeldig evenwicht is te vinden tussen collectief en privé. Het ronde gebouw, visueel en functioneel gescheiden in vijf blokken, telt driehonderdzestig studentenkamers. De architecten (Lundgaard & Tranberg) hebben een logisch, herkenbaar en op zichzelf staand gebouw willen ontwerpen dat een evenwicht vormt tussen collectiviteit en individualiteit. De collectieve voorzieningen zijn te vinden op de begane grond: een café, auditorium, fietsenstalling, wasserette, de studiezalen en de vergader- en computerruimten. Op de eerste tot en met zevende verdieping bevinden zich de studentenkamers, variërend in grootte van 24 tot 33 m2). Per wooneenheid zijn er bovendien een collectieve keuken, zitkamer en balkon. Deze ruimtes zijn in de kern van de woning te vinden, terwijl de individuele kamers aan de buitenkant zijn gesitueerd.

Het binnengebied, wat prachtig mee is ontworpen, heeft een sterk collectief karakter omdat alles zich evenwichtig op het centrale binnengebied richt en bovendien de collectieve ruimten aan die zijde zitten. Het gebouw aan de buitenkant wordt juist meer bepaald door de individueel herkenbare kamers.

Het gebouw is gefinancierd met een donatie van de Nordea Denmark Foundation, een stichting van de Scandinavische bank Nordea, dat non-profit doelen steunt. Dat verklaart misschien waarom deze ‘studentenflat’ op het eerste oog – materiaalgebruik, detaillering en diversiteit in de gevel – meer aan een duur appartementencomplex doet denken. Het maakt mij niet uit; het is een prachtig gebouw!

 

Uw 360 op RUIMTEVOLK? Neem dan contact op via [email protected] (svp geen video’s meesturen!)

 

360 gradenWoningmarkt

Marius Heijn Conceptontwikkelaar

Over de auteur

Marius Heijn is conceptontwikkelaar bij ERA Bouw.Ook interessant:

Terloopse contacten voor een veerkrachtige stad

Flip Krabbendam en Henriëtta Joosten

Ruimte voor de toekomst van werk

Freek Liebrand

Het publiek domein als grote gelijkmaker

Anne Seghers en Sjors de Vries