Tuinieren in hartje stad

20 januari 2008  /  Reinier de Jong

Dit artikel komt uit het RUIMTEVOLK archief (2007-2017)

Woningbouw in stedelijke gebieden lijkt vooral te bestaan uit appartementen. Immers, hoge dichtheden realiseer je alleen met appartementen, zodat je in dichtbevolkte stedelijke gebieden de benodigde ruimte bespaart.

In de Nederlandse steden verrijzen daarom in grote getale appartementencomplexen. Laat dit nu net een woningtypologie zijn die lang niet altijd aantrekkelijk wordt bevonden door de gegoede middenklasse. Zodra het salaris stijgt, en er al dan niet kinderen worden geboren, verlaat deze groep acuut de appartementenmarkt, en daarmee vaak ook de stad. En dat terwijl een stad deze middenklasse doorgaans zo hard nodig heeft. Neem een stad als Rotterdam, die niet alleen grote moeite heeft startende hogeropgeleiden aan zich te binden, maar waar ook de betere middenklasse met gezinnen gezwind uitwijkt naar voorsteden als Barendrecht, Zwijndrecht en Krimpen a/d IJssel.

De vraag is waarom we niet meer suburbane woningtypologieën maken in gewilde, stedelijke gebieden in een hoge dichtheid? Financieel draagkrachtige groepen kunnen dan voor de stad behouden blijven of er zelfs door aangetrokken worden. Tegelijkertijd roepen we een halt toe aan de uitdijende laagbouw die onze kostbare polders opslokken.

Het studieproject ‘Luchttuinen’ van Cardo Architecten uit Rotterdam is op deze behoefte ingesprongen en slaat twee vliegen in een klap. Hoogbouw wordt gecombineerd met een twee-onder-een-kap woning met tuin: een woning die je normaliter alleen in de buitenwijken aantreft. Met een vrije hoogte van zeven meter en een met aarde gevulde bak is een echte tuin gegarandeerd: er is immers genoeg ruimte voor zonlicht, lucht, regen en wind voor bomen, planten, bloemen en gras.

‘Luchttuinen’ biedt huizen met tuinen op een onverwachte plek aan, met een ongeëvenaard uitzicht en privacy. Welke ontwikkelaar durft het aan dit concept te realiseren?

Zie ook: www.reinierdejong.com

Woningmarkt

Reinier de Jong Architect en ontwerper

Over de auteur

Reinier de Jong is als architect werkzaam bij VMX Architects in Amsterdam en heeft een eigen ontwerpbureau.Ook interessant:

Springplank voor een betere stad

Anne Seghers

Stel de energieopgave centraal in omgevingsbeleid

Jeroen Niemans

Maak bedrijventerreinen klaar voor de (circulaire) toekomst

Cees-Jan Pen