Ontwikkelaars: verbied bouwen in Groene Hart

06 december 2007  /  RUIMTEVOLK

Dit artikel komt uit het RUIMTEVOLK archief (2007-2017)

Uit de Volkskrant van 6 december jongstleden:

Projectontwikkelaars willen Nederland verfraaien. Op een boot proberen ze de minister voor hun ideeën te winnen.

‘Het klinkt gek uit de mond van een projectontwikkelaar, maar de overheid zou projectontwikkeling in het groene gebied moeten verbieden,’ zegt vastgoedman Huib Boissevain tegen Jacqueline Cramer.

De minister van VROM, die over de inrichting van Nederland waakt, zit in het ruim van een boot, die haar over het Noordhollands Kanaal van Amsterdam naar Zaanstad vaart. Het boottochtje, waar een plan voor een fraaiere openbare ruimte wordt gepresenteerd, is een initiatief van de werkgroep ‘Laten we Nederland Mooier Maken.’

Doel van deze lobbyclub: het bewerken van de overheid en de onroerend goedsector om de verrommeling van Nederland tegen te gaan. Naast 14 mannen telt de werkgroep twee vrouwen: een dame van KPMG Meijburg en oud-staatssecretaris Medy van der Laan, die tegenwoordig werkt voor TCN Property Projects, een grote projectontwikkelaar.

De boodschap van de projectontwikkelaars is simpel: de rijksoverheid moet de regie over de ruimtelijke ordening weer in handen nemen. Want, zeggen zij, gemeenten en provincies hebben letterlijk een rommeltje gemaakt van grote delen van het land.

‘Het grote probleem is dat lokale overheden hun begroting vlot trekken door ruimhartig met de schaarse ruimte om te gaan,’ zegt Boissevain. ‘Er worden bedrijventerreinen aangelegd, niet omdat daar behoefte aan is, maar omdat die geld in het laatje brengen. Het is toch van de gekke dat overheden in Scandinavië, waar veel minder mensen wonen, stukken zuiniger zijn op hun landschap dan wij?’

De boottocht met de Minister is een vervolg op een eerdere rondvlucht boven de Randstad met kamerleden en bouwbons Elco Brinkman. De uitstapjes vormen het bewijs dat de vastgoedmannen, aangevoerd door ‘bezorgd publicist’ Yoeri Albrecht, hun netwerk en contacten met de overheid goed op orde hebben.

Dat is cruciaal in de sector – weten de ontwikkelaars. Zonder instemming van gemeenten, provincies en het rijk gaat er geen spade in de grond. De ondernemers hopen daarom de gemengde gevoelens die bij overheden leven over de vastgoedsector weg te nemen.

Dat is geen gemakkelijke opgave nu de sector zucht onder een mogelijke corruptieaffaire bij de vastgoedtak van het Philips Pensioenfonds, waarvan een aantal collega-ontwikkelaars (‘het komt nu wel heel dicht bij’ verzucht één van hen) geprofiteerd zou hebben.

‘We gaven onlangs, om een grote en succesvolle samenwerking met een gemeente te vieren een diner. Alles was geregeld, maar drie dagen van tevoren belden de ambtenaren af. Ze bleken niet op kosten van een marktpartij te mogen dineren,’ zegt Heino Vink van Multi Development. ‘Dat is een rare houding. We moeten er toch samen het beste van maken.’

Zo ziet Minister Cramer het ook. ‘We moeten niet cynisch worden,’ antwoordt ze op de vraag hoe groot ze de kans acht dat één van de ontwikkelaars met wie ze net is rondgevaren binnenkort de Fiod op bezoek krijgt. ‘Laten we het erop houden dat de bouwwereld een complexe en diverse sector is. Ik ben blij dat mensen vanuit de sector zich inzetten voor een mooier Nederland. De overheid kan daar echt niet in zijn eentje voor zorgen.’

Groene HartOok interessant:

Grenzen verleggen in Oosterwold

Judith Lekkerkerker

Stel de energieopgave centraal in omgevingsbeleid

Jeroen Niemans

De verborgen verhalen van Rotterdam

Teun van den Ende